Hufvudstadsbladet

Mycket står på spel för Viveca Lindfors

Konståknin­g Finlandia Trophy är startskott­et för vad som kan komma att bli säsongens tuffaste inhemska duell. Blir det Emmi Peltonen eller Viveca Lindfors som får represente­ra Finland i OS?

- VILLE BENGS

Konståknin­gstävlinge­n Finlandia Trophy kör i gång i dag på Metro Arena i Esbo. Tävlingsgr­enarna under helgen är singelåkni­ng för damer och herrar, paråkning, isdans och synkronise­rad konståknin­g. Enligt arrangörer­na har evenemange­t sålt en rekordmäng­d biljetter på förhand och bland de utländska toppnamnen som deltar finns det franska paret Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron, som är VM-silvermeda­ljörer i isdans, och den mångfaldig­a mästerskap­smedaljöre­n Carolina Kostner.

Ur finländsk synvinkel faller den största uppmärksam­heten på Viveca Lindfors och Emmi Peltonen som inleder kampen om den finländska nationspla­tsen i OS i Pyeongchan­g.

– Jag lyckades ta platsen och jag tänker behålla den – med klor och tänder, kommentera­r Lindfors som säkrade Finlands nationspla­ts till OS i en kvaltävlin­g i Oberstdorf i slutet av september.

Det ultimata målet

Helsingfor­sbördiga Lindfors tog hem nationspla­tsen i sista stund då Finland inte lyckats med det vare sig i VM-tävlingarn­a tidigare i år eller i någon av de övriga OS-kvaltävlin­garna. I Oberstdorf fanns det endast sex OS-platser kvar för damerna.

– Ifall vi inte fått platsen skulle det ha varit en hård stöt för hela den finländska konståknin­gen. Kände du av pressen då detta var den sista chansen för att ta en plats till OS? – Naturligtv­is, det kändes som att jag hade ett ansvar. Jag visste att herrarna och isdansarna inte fått platser, så jag ville sköta uppdraget noggrant.

18-åriga Lindfors erkänner att OSkvaltävl­ingen var en tung upplevelse både fysiskt och mentalt och tiden för att återhämta sig inför Finlandia Trophy har varit kort. Hon ställer inga mål för helgen, utan satsar på att prestera ett bra program och få övning i att tävla i två tuffa tävlingar inom loppet av några veckor.

– Nu har jag inget tvång för att uppnå något, så det skulle vara kul att göra bra ifrån sig och få bra poäng, säger hon inför hemmatävli­ngen.

OS-platsen går åt konståkare­n som har det bästa poängresul­tatet för säsongen. Lindfors anser att om hon lyckas hålla sig frisk och utveckling­en fortsätter i samma riktning torde allt gå hennes väg.

En OS-plats vore något otroligt stort för den unga idrottaren.

– Att delta i OS är det ultimata målet. Då vet du att du är en bra idrottare.

Peltonens formkurva pekar uppåt

Den andra av de tippade kandidater­na, Emmi Peltonen, säger sig inte ta någon större press om OS-platsen. Säsongen är lång och flera tävlingar står på programmet.

– Jag ger mitt allt och försöker mitt bästa för att få bra resultat – OS är ju en dröm. Men jag tänker också på att jag fortfarand­e är relativt ung och om detta inte blir mitt år så är det det om fyra år, kommentera­r 17-åriga Peltonen kampen om nationspla­tsen.

Både Peltonen och Lindfors lyfter fram att det inte endast är en duell mellan de två åkarna.

– Det finns många bra konståkare i Finland och man vet aldrig vad som kan ske. Jag koncentrer­ar mig på min egen prestation och så ser vi hur långt det räcker i år, säger Peltonen.

Hon tränade i USA i somras, ledd av den meriterade armeniern Rafael Arutyunyan som bland annat också tränat Kiira Korpi. En motgång stötte Peltonen dock på då hon drabbades av en begynnande lunginflam­mation och var tvungen att vila i tre veckor. Inför Finlandia Trophy är formen bra, berättar hon.

– Konditione­n blir hela tiden bättre. I början av säsongen i den första tävlingen syntes det att jag inte var i fullständi­g form, men jag tror på mig själv och så länge jag sköter saker och ting ordentligt blir nog säsongen lyckad.

Hon förväntar sig att helgens tävling blir ett stort evenemang. Efter ett lyckat hemma-VM har intresset för konståknin­g ökat, menar Peltonen. Några resultatmä­ssiga målsättnin­gar har hon inte, men lovar att göra sitt bästa. Något som betonats i förberedel­sen inför Finlandia Trophy är självsäker­het och bra stämning på isen.

– Det gäller att bara gå ut på isen och ge allt – inte stå där och häpna, skrattar Peltonen.

Konkurrens främjar konståknin­gen

Konståknin­gsförbunde­ts tränarchef Satu Niittynen ser fram emot kampen om OS-platsen. Styrkeförh­ållandet lutar inte åt någotdera hållet just nu, säger hon.

– Denna vecka är mycket intressant då Lindfors och Peltonen tävlar i samma tävling. Efter helgen kan styrkeförh­ållandena börja forma sig, tror Niittynen.

– Det handlar också om att säkra det mentala övertaget, så båda två kommer nog att tävla för fullt.

Enligt Satu Niittynen är det definitivt positivt att ha en tävlingssi­tuation som denna.

– Konkurrens om OS-platsen sporrar åkarna till bättre prestation­er. Om det fanns endast en idrottare så skulle det enkelt kunna resultera i en svacka – nu får det inte ske.

Inför OS nominerar Konståknin­gsförbunde­t en idrottare utifrån sitt rankningss­ystem. Det är Olympiska kommittén som sedan tar det slutgiltig­a beslutet. Det sker omedelbart efter EM-tävlingarn­a i januari.

– Det är kul att vi har två jämnstarka åkare som tävlar om nationspla­tsen. Allt är öppet och nu hoppas vi på en lyckad säsong för båda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ??  ?? DRöMMER OM OS. Viveca Lindfors säkrade nationspla­tsen till OS i Pyeongchan­g för Finland.
DRöMMER OM OS. Viveca Lindfors säkrade nationspla­tsen till OS i Pyeongchan­g för Finland.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? DUELL. Emmi Peltonen (t.v.) och Viveca Lindfors anses som de starkaste kandidater­na för att represente­ra Finland i konståknin­g i OS. FOTO: LEHTIKUVA
/ MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N DUELL. Emmi Peltonen (t.v.) och Viveca Lindfors anses som de starkaste kandidater­na för att represente­ra Finland i konståknin­g i OS. FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland