Hufvudstadsbladet

”Det kan vara lättare att få vänner i gymnasiet”

För Julia Anttonen, Jenni Björkroth och Daniela Ala-Keturi har skoltrivse­ln ökat med åren, även om gymnasiet kan vara stressigt ibland. – Hittills har jag trivts bäst i gymnasiet. I högstadiet tänker man så mycket på vad andra tänker och tycker, säger Ala

- TEXT JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN

Det är provvecka i gymnasiet och dagarna slutar redan vid lunch. Det betyder ändå inte att man kan slänga sig på sofflocket – provvecka betyder mycket att läsa. Anttonen, Björkroth och Ala-Keturi går andra året i Tölö gymnasium, och har precis avverkat dagens prövning.

– Särskilt då en provvecka börjar kan jag känna mig stressad, säger Anttonen.

– Tidvis kan det bli mycket på en gång, särskilt om man har annat utanför skolan som man håller på med vid sidan av skolarbete­t, säger Ala-Keturi.

Enligt Skolhälsoe­nkäten 2017 upplever så många som en av fem flickor på andra stadiet att de har dålig hälsa, och många känner sig trötta, utmattade och lider av ångest – i Helsingfor­s syns det här ännu tydligare. Att det kan bero åtminstone till en del på stress och prestation­skrav är en kvalificer­ad gissning.

– Visst är det ganska många som är trötta, dagarna är långa, bekräftar Ala-Keturi.

– Och flickor har nog säkert ofta högre krav på sig själva tror jag, säger Björkroth.

För att orka då det blir stressigt brukar hon gå igenom allt som ska bli gjort.

– Jag försöker planera och så gör jag en sak åt gången.

Sundare vanor

När det gäller sömn och motion hör Anttonen till den minoritet som faktiskt både sover och motionerar tillräckli­gt – enligt enkäten är det bara drygt en av tio flickor på gymnasiet, och lite fler pojkar, som når upp till rekommenda­tionen om en timmes ordentlig motion per dag. Hälften sover mindre än åtta timmar per natt under vardagarna. Det gör också Björkroth och Ala-Keturi.

– Jag sover 6–7 timmar per natt, det klarar jag mig helt okej på fast det väl inte är tillräckli­gt, säger AlaKeturi.

– Jag är nog ganska trött på morgnarna, säger Björkroth.

Annars visar kurvorna på många sätt mot sundare vanor bland unga – andelen som röker dagligen har fallit rejält, och de unga dricker också mindre. Inte heller Anttonen, Björkroth eller Ala-Keturi röker.

– Det är inte så många som gör det, men att röka är ändå inte direkt ovanligt, säger Ala-Keturi.

Efter grundskola­n ökar skoltrivse­ln för de flesta och mobbningen minskar, visar enkäten, och Anttonen, Björkroth eller Ala-Keturi håller med. Stämningen är lugnare och bättre. Ändå finns det de som är ensamma, särskilt bland pojkarna, och ensamheten börjar redan på högstadiet.

– Det kan ändå vara lättare att få vänner i gymnasiet. Då går man kurser med olika sammansätt­ning och lär lättare känna fler. Man är inte hela tiden i samma klass som i grundskola­n, säger Anttonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland