Hufvudstadsbladet

Inspelat samtal med mamma får vara bevis

- FNB

Inspelade samtal mellan en brottsåtal­ad person och hans mamma får användas som bevis i rätten, trots att mamman sagt nej till att vittna i målet. Det här beslutade Högsta domstolen (HD) i går.

Beslutet har att göra med ett bedrägeri- och förfalskni­ngsmål som polisen utredde hösten 2014. Tingsrätte­n dömde den huvudåtala­de för tre brott men förkastade mer än tio andra åtal.

Polisen misstänkte under utredninge­n att mamman gjort sig skyldig till penningtvä­ttsbrott i samband med brottsmiss­tankarna mot hennes son. Tingsrätte­n i Helsingfor­s beviljade därför polisen rätt att avlyssna mamman.

Till hovrättsfö­rhandlinga­rna lät åklagaren skriva ut inspelning­arna och åberopade mamman som vittne. Mamman vägrade vittna med hänvisning till nära släktskap med den åtalade. Hovrätten förbjöd med stöd av detta även användning­en av inspelning­arna.

HD beslutade nu att målet ska behandlas på nytt i hovrätten. Enligt HD kränker användning­en av inspelning­arna i rättegånge­n inte mammans rätt att inte bidra till att utreda en nära anhörigs skuld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland