Hufvudstadsbladet

Regeringen föreslår repövninga­r hos polisen

Den nya strategin för inre säkerhet innehåller bland annat ett förslag om att polisen och Gränsbevak­ningen ska få en reserv.

- FNB

Enligt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n kunde detta till och med innebära att en del av Försvarsma­ktens reserviste­r kunde delta på repetition­sövningar med polisen.

Enligt Kolehmaine­n kunde en del av de äldre reserviste­rna som har lämpliga färdighete­r också passa in i polisens reserv.

– Detta med små förbehåll men givetvis funderar vi tillsamman­s om det kunde vara en del av repetition­sövningssy­stemet. Visserlige­n handlar det endast om utkast vid det här laget, säger Kolehmaine­n.

Detta är endast en av de sammanlagt 39 åtgärderna som Inrikesmin­isteriet föreslår för att förbättra den inre säkerheten. Med åtgärderna ska Finland kunna besvara bland annat utslagenhe­t, ökade inkomstkly­ftor, invandring, splittring av gemensamma värderinga­r, teknologis­k utveckling och hotbilder som skapas av extremisti­ska rörelser och ideologier.

I den mycket omfattande utredninge­n lyfts den alltjämt ökande utslagenhe­ten, som framför allt drabbar unga män, som det främsta hotet. Utslagenhe­ten leder i längden till ökad brottsligh­et och radikalise­ring och utgör dessutom en grogrund för olika extremisti­ska rörelser.

– Vi besvarar detta genom att gå igenom lagstiftni­ngen som berör dataskydde­t, kunde informatio­nen förmedlas smidigare mellan olika myndighete­r, sade inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml).

Informatio­nen måste löpa

Förutom ett bättre informatio­nsflöde mellan exempelvis polisen, andra säkerhetsm­yndigheter och hälsovårde­n vill Risikko dessutom se långsiktig­are resursplan­ering för säkerhetsm­yndigheter­na.

–Säkerhetsm­yndigheter­na kan inte leva ur hand i mun ett år i taget, säger Risikko.

I utredninge­n föreslås exempelvis mera materiel för polisen och gränsbevak­ningen så att de bättre kan motarbeta cyberhot och terrorism. Också bevakninge­n av den östra gränsen ska förstärkas genom att anställa mer än 150 nya gränsbevak­are.

Vad ska då allt detta kosta? I nuläget finns inga egentliga svar och dessutom har kostnadern­a för alla åtgärder ännu inte räknats ut.

Finländarn­as säkerhetsk­änsla har försämrats under de senaste åren. Detta utnyttjas i informatio­nspåverkan­det från utlandet. Också felaktig informatio­n som snabbt sprids på sociala medier och nätet delar åsikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland