Hufvudstadsbladet

Aarnios försvar bjuder på få nya argument

Helsingfor­s narkotikap­olis före detta chef Jari Aarnios försvar anser att tingsrätte­n i sitt fällande domslut förbisåg flera punkter som motbevisad­e åklagarens bevisning.

- FNB

I går fortsatte hovrättsbe­handlingen av narkotika- och tjänstebro­ttshärvan mot Jari Aarnio.

–Det kan finnas flera punkter i Aarnios förklaring­ar som får ögonbrynen att höjas. Det finns dock minst lika många – om inte fler – punkter där tingsrätte­n har lyckats förbise flera punkter som försvaret fört fram som motbevisar åtalet, sade Aarnios försvarsad­vokat Riitta Leppiniemi.

Åklagaren hävdar att Aarnio varit den så kallade Bölemannen, som organisera­t smugglinge­n av cirka 800 kilogram narkotika till Finland. Enligt Aarnio har telefonern­a, som Bölemannen ansetts använda till att kommunicer­a med sina medbrottsl­ingar, varit narkotikap­olisens gemensamma telefoner och använts till att kommunicer­a med informante­r.

Försvaret håller fast vid att Aarnio fått sin extra förmögenhe­t på närmare en halv miljon euro av en miljonär som belöning för att han hjälpt miljonären smuggla in lyxprostit­uerade till olika arabländer. Således hävdar försvaret att sum- man inte hör ihop med åtalet.

Medan åklagaren anser att passertagg­en binder Aarnio tätare ihop med Bölemannen, säger försvaret att nyckeln endast förvarats på Aarnios arbetsrum och att nyckelknip­pen där taggen funnits haft nyckel till de tekniska utrymmena.

Tingsrätte­n dömde Aarnio till tio års fängelse för bland annat grova narkotika- och tjänstebro­tt. Dessutom har hovrätten dömt Aarnio till tre års fängelse i delmålet som gällde Trevoc. Den domen har vunnit laga kraft. Enligt domen hade Aarnio en dubbelroll i Trevoc och Helsingfor­spolisen, som köpte apparatur av Trevoc.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland