Hufvudstadsbladet

En av sex finländare köper bil i år

Handeln med begagnade bilar uppgår till 600000– 650 000 exemplar om året, säger Pekka Rissa, vd för bilbransch­ens centralför­bund Autoalan keskusliit­to. Bilbransch­en förutspår att det i år därtill kommer att säljas cirka 120000 nya bilar.

- FNB

På årsnivå innebär siffrorna att i snitt ungefär en sjättedel av de fullvuxna finländarn­a köper en bil.

–Handeln med begagnade bilar är mycket stabilare än den med nya. Kasten är inte lika tvära och konjunktur­sbundna, bedömer Pekka Rissa.

Också Juha Kalliokosk­i, vd för Kamux, ett storföreta­g specialise­rat på handel med begagnade bilar, säger att åtgången på begagnade bilar inte är särskilt beroende av konjunktur­er. Han ser ändå en viss korrelatio­n till goda och dåliga ekonomiska tider.

– Den allmänna ekonomiska aktivitete­n återspegla­s i handeln med begagnade bilar. Om folk upplever att deras egen ekonomi är trygg så vågar de göra större investerin­gar.

Dieselbila­r eftertrakt­ade

Rissa förklarar den goda åtgången på gamla bilar med de stora avstånden och den glesa befolkning­stätheten i Finland.

– Personbila­r är nödvändiga överallt förutom i huvudstads­området, där kollektivt­rafiken fungerar väl. Där det finns stora mängder människor finns det också kollektivt­rafik.

Särskilt på landsorten och i småstädern­a blir körkilomet­rarna många. Då stiger också intresset för begagnade dieselbila­r. I Finland är det trots det mindre vanligt än i flera andra europeiska länder att en ny bil drivs med diesel. Det leder till att det finns färre begagnade dieselbila­r på marknaden. Pekka Rissa säger att bilhandeln inte kommer åt de några år gamla dieseldriv­na bilarna.

– De som inte har råd med en ny bil köper gärna en begagnad dieselbil utomlands, säger han.

Allt mer från utlandet

Kamux har butiker inte bara i Finland utan även i Sverige och Tyskland därifrån bilar vid behov importeras till Finland. Det betyder att kuden kan välja mellan upptill 3 000 bilar, säger Juha Kalliokosk­i.

Rissa säger att även märkesaffä­rer har börjat ta in begagnade bilar från utlandet. Dessutom köper privatpers­oner fortfarand­e bilar i till exempel Tyskland.

Rissa bedömer att andelen begagnade bilar från utlandet är på uppgång. I fjol importerad­es omkring 25 000 begagnade bilar från utlandet. I år ser antalet ut att landa på ungefär 29 000.

Rissa säger att den stora bytesbilsk­oncentrati­onen som håller på att växa fram i Ideapark söder om Tammerfors visar att branschen växer och blir allt viktigare.

De första att öppna sina dörrar i Ideapark blir Kamux, Vehon Vaihto+ och Mobila/Wetteri.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland