Hufvudstadsbladet

Värsta Syrienstri­derna sedan Aleppo i fjol

FN oroas av det civila lidandet under striderna i Syrien – som enligt Internatio­nella rödakorsko­mmittén (ICRC) är de värsta sedan slaget om östra Aleppo i december i fjol. Uppemot tio sjukhus har förstörts de senaste tio dagarna, skriver ICRC i ett uttala

- TT-AFP-REUTERS

Hundratuse­ntals människor i bland annat al-Raqqa, Idlib, Deir Ezzor och östra Ghouta i Damaskusre­gionen har förlorat tillgången till sjukvård. Upptrappni­ngen de senaste två veckorna speglas också i att antalet civila dödsoffer ökar, enligt ICRC.

Organisati­onen säger sig vara oroad över rapportern­a om hundratals civila döda och utbredd förstörels­e av bland annat sjukvårdsi­nrättninga­r och skolor.

– Vi har sett en alltmer oroande uppgång i militära operatione­r som sammanfall­er med höga nivåer av civila förluster, säger Marianne Gasser, ICRC:s chef i Syrien.

Omkring 1 000 män, kvinnor och barn per dygn har enligt ICRC sökt skydd i flyktinglä­ger i provinsern­a Raqqa och Deir Ezzor, där bland andra syriska trupper med ryskt flygunders­töd slår mot olika väpnade opposition­sgrupper – bland andra terrororga­nisationen IS.

Tio kryssnings­robotar

Försvarsde­partemente­t i Moskva sade på torsdagen att ryska ubåtar i Medelhavet avlossat tio kryssnings­robotar mot IS-ställninga­r utanför staden Mayadeen i östra Syrien.

I går meddelade Ryssland också att 49 medlemmar, varav sju befälhavar­e, i Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafront­en) dödats i en flygräd i den syriska provinsen Idlib. Uppgiftern­a kommer från den statliga ryska tv-kanalen Rossija 24, som talat med det ryska försvarsde­partemente­t.

På andra håll i Syrien är det den USA-ledda alliansen som utför flygangrep­p till understöd för de allierade styrkorna i SDF-milisen.

Även FN oroas

Även FN oroas över civilbefol­kningens ökade lidande.

”September var den dödligaste månaden 2017 för civila med dagliga rapporter om attacker mot bostadsomr­åden som resulterar i hundratals konfliktre­laterade dödsfall och skadade”, skriver Panos Moumtzis, FN:s regionala humanitära koordinato­r i ett uttalande.

Ryska stridsflyg ska också ha bombat den största vapendepån som en rebellalli­ans ledd av Jabhat Fatah al-Sham förfogat över i Idlibprovi­nsen. Över tusen ton vapen och annan krigsmater­iel fanns i depån, enligt Moskva.

I onsdags hävdade ryska militären att man allvarligt skadat Jabhat Fatah al-Shams ledare Abu Mohamad al-Golani i en annan flygräd. Ytterligar­e tolv jihadister ska ha dödats vid den attacken.

Gruppen förnekade dock att alGolani skulle ha skadats, och hävdade i stället att ledaren är vid utmärkt hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland