Hufvudstadsbladet

Arajuuri: Härligt att möta två storlag

VM-kval Paulus Arajuuri hör till ett av relativt få blåvita utropsteck­en under det VM-kval som avslutas på måndag. Och den reslige mittbacken vill avsluta kvalet på bästa möjliga sätt.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

– På pappret har vi väl inte så mycket att spela för men att få möta två europeiska toppnation­er inom loppet av några dagar tänder åtminstone mig. Och jag tror att killarna i laget känner likadant, säger Arajuuri på en glesbesökt presskonfe­rens på ett för dagen inte särskilt bildskönt Fiskartorp. Regnet öser ner, den blöta och kalla blåsten går genom märg och ben, sju plusgrader är ett säkert tecken på att den eviga hösten dessvärre är här och de vita gässen tävlar om herradömet på vågorna i havsviken utanför det klassiska hotellet.

I Rijeka där kvalmatche­n ska spelas i dag förväntas temperatur­en ligga runt 20 grader och planen är enligt landslagsc­hef Lennart Wangel den bästa i landet.

– Ett jättefint ställe vid kusten. Stadion och planen är perfekta, säger Wangel som fått stå i lite extra då det kroatiska förbundet visade prov på lite arrogans à la Balkan i val av matchort. Till slut föll valet på Rijeka. – Tråkigast är det för våra supportrar, säger Wangel.

Kroatien med allt att spela för

I förhandssp­ekulatione­rna skulle gruppen se ut så här: Kroatien skulle rymma och säkra en plats i VM i god tid före de avslutande matcherna och så skulle det stå mellan Island, Turkiet och Ukraina om andra plats.

Med två matcher kvar att spela kan fyra lag alltjämt vinna gruppen. Kroatien har under inga omständigh­eter råd att tappa poäng mot Finland. I den sista matchen väntar nämligen Ukraina på bortaplan.

– Kanske jag också trodde att Kroatien skulle dominera gruppen. Men skoj att allt är öppet, säger Arajuuri som var med om förlusten mot Kroatien i Tammerfors.

0–1 den gången kanske inte sade allt om matchbilde­n för kroaterna hade mer eller mindre järnkoll på tillställn­ingen den gången. Då kom Kroatien till spel utan sina två största stjärnor, Luka Modric och Ivan Rakitic, men i Rijeka är mittfältss­tjärnorna med igen.

– Klart att det inverkar på deras spel. Om två världsstjä­rnor saknas känner också Kroatien av det. Jag tycker det ska bli verkligt skoj att möta dem.

Modric har i åratal varit en av kontinente­ns bästa mittfältar­e. Den lilla kroaten verkar alltid ha lite extra tid med bollen tack vare sin speluppfat­tning och silkeslena bollberöri­ng. Passningsr­egistret är inte av denna värld.

– Viktigast för vår del är att vi ligger tätt och hjälper varandra. Vi får inte tokrusa eller tappa positioner­na för då hittar de ytorna de söker. Deras passningst­empo är en annan sak vi måste försöka få ner. Vi orkar inte jaga i 90 minuter.

På topp har Kroatien ytterligar­e en världsstjä­rna i Mario Mandzukic. Den fysiske Juventusan­fallaren har gjort 29 mål för sitt land och är ett ständigt hot uppe på topp.

– Han är en klassisk nummer nio. Du måste ligga tätt på honom hela tiden.

Ett par matcher återstår alltså av kvalet. Sedan får Arajuuri koncentrer­a sig fullt ut på att hjälpa klubblaget Bröndby till första danska ti- teln sedan 2005, en evighetslå­ng titeltorka för en klubb med Bröndbys resurser.

– I år känns det som att vi kommer att vara med och kämpa om titeln. Vi har ett bra lag på benen.

Arajuuri trivs i den danska huvudstade­n.

– Jag trivdes utmärkt i Polen med. Polen andas också fotboll precis som Danmark gör. Fotboll är stort i Köpenhamn och det finns inte en bättre stad i Norden att spela fotboll i. Rivalitete­n med FC Köpenhamn är också något stort.

Själv valde Arajuuri att inte bosätta sig ute i förorten nära Bröndbys stadion och träningsan­läggning.

– Nä, jag fick välja och valet var lätt. Kan du bo i centrala Köpenhamn ska du göra det. Det är en fantastisk stad med en otroligt skön puls, säger Paulus Arajuuri.

 ??  ?? TRIVS MED TILLVARON. Livet ler för Paulus Arajuuri. FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
TRIVS MED TILLVARON. Livet ler för Paulus Arajuuri. FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ??  ?? NöJD. Paulus Arajuuri ser framemot att få möta två topplag inom loppet av bara några dagar. FOTO: LEHTIKUVA
/MARTTI KAINULAINE­N
NöJD. Paulus Arajuuri ser framemot att få möta två topplag inom loppet av bara några dagar. FOTO: LEHTIKUVA /MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland