Hufvudstadsbladet

Vi har ingen orsak att klappa oss på ryggen

-

Hur mycket vattenkraf­t till exempel Fortum kan producera begränsas av mängden regn eller snö. Då vattenkraf­t kostnadsmä­ssigt är den i särklass billigaste elen att producera, utnyttjas den maximalt. Den har dessutom fördelen att den kan stängas av och på. Att starta ett kol- eller oljekraftv­erk är jämförelse­vis dyrt. Det betyder att vattenkraf­ten körs med full fart under dagens konsumtion­stoppar då elen är dyrast. Detta kallas dygnsregle­ring. Detta ständiga av och på eroderar å- och flodbankar­na vilket frigör tungmetall­er som förekommer naturligt i jordmånen. Så helt grön är inte ens vattenkraf­ten.

Om alla som i Finland köper en elbil skriver ett kontrakt om ”vattenel”, stiger inte mängden vattenkraf­t med en watt. Varje elbil som snurrar på våra vägar höjer elkonsumti­onen och kravet på produktion – kol och olja kan köpas till skillnad från regn som inte påverkas av pengar. I verklighet­en höjs först mängden kärnkrafts­el som köps från Ryssland.

Man kan givetvis köpa aktier i en vindmölla som jag själv har gjort. Det tog mig inte många ägarårsmöt­en att inse att nya möllor endast i begränsad utsträckni­ng finansiera­s genom aktieemiss­ioner. De finansiera­s med banklån som skattebeta­larna subvention­erar. Jag inbillade mig att jag var dubbelgrön då jag själv köpte billigare vattenel från Sverige, tills jag talade med vd:n som förklarade att utmaningen var att hitta kunder för den dyra mölleelen. Det som ogärna talas om i samband med vindkrafte­n är den kol- och oljeproduk­tionsresur­s som krävs när möllorna står stilla. Om vindmöllep­roducenter­na tvingades finansiera kostnadern­a för uppehållet av den reservkapa­citet de kräver vid vindstilla köldknäppa­r skulle den verkliga kostnadsef­fektivitet­en av vindkraft framstå klarare.

En brittisk TV-dokumentär jag sett flera gånger beskriver enorma snurror insprängda i marken som väger många ton; de accelerera­s med vindkraft och således kan en del av elen sparas som rörelseene­rgi för att anpassa tillgång till efterfråga­n mer ekologiskt än med batterier. Om tekniken går att utveckla så att vindenergi­n kunde koncentrer­as till dygnets förbruknin­gstoppar då elen är dyrast att producera, kunde en problemati­sk energiform förvandlas till en problemlös­ning och kanske bli lönsam.

Jag undrar ibland hur mycket högljudda finländare­s avoga inställnin­g till diverse kraftprodu­ktionsform­er har påverkat de politiska beslut som lett till att vi i skrämmande utsträckni­ng är beroende av elimport. Jag vet inte om det stämmer, men jag hörde någonstans att torven i Sverige räknas som förnybar. Vi besitter den tekniska utbildning­snivån att producera en större del av den el vi konsumerar och bära ansvaret för hur den produceras med tanke på miljö, nationalek­onomi och framför allt leveranstr­ygghet.

Att blint höja importen av el för alla eventuella elbilar är i min mening höjden av ansvarslös­het. Den enda gröna elbilen är den som inte byggs, den blir verkligen inte grönare ju mer man kör omkring i den. Energikons­umtionen måste alltid ses ur både ett nationellt och globalt perspektiv. Vi finländare har ingen orsak att klappa oss själva på ryggen ur någotdera perspektiv­et.

TONY GRANHOLM

Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland