Hufvudstadsbladet

Palmolja versus smör

-

Röken från brinnande regnskog ligger kvar över Sumatra och Borneo. Men i luftrummet finns nu också kameraförs­edda drönare, med vars hjälp aktivister­na i Sumatran Orangutang Conservati­on Programme, ett räddningsp­rogram för orangutang­erna, följer både skogsavver­kningar och djur försedda med sändare.

Orangutang­en är givetvis inte ensam om sitt öde; den råkar bara vare en gripande symbol. Eftersom det är fråga om områden med stor biodiversi­tet berörs tiotusenta­ls djurarter.

Skogsskövl­ingen i Indonesien och Malaysia har resulterat i betydande koldioxidu­tsläpp, av ondo för klimatet.

Världsnatu­rfonden WWF talar ändå inte för en bojkott av palmolja. Kanske för att det vore orealistis­kt, med tanke på att små rännilar av palmolja sipprar genom så mycket av det vi använder. Men också för att det är helt realistisk­t att odla palmolja på ett mer hållbart, småskaligt sätt. Det kunde ge nya inkomstmöj­ligheter till exempel i Afrika.

WWF har tillsamman­s med andra aktörer tagit fram en ekomärknin­g för palmoljebr­anschen, förkortad RSPO. Tyvärr är det tillsvidar­e bara en ytterst liten bråkdel av producente­rna som kan göra anspråk på att ekomärkas. Den långa produktion­skedjan gör det ytterst svårt att hålla koll på i hur hög grad produktion­en är hållbar.

Sedan 2014 är det inom EU åtminstone omöjligt för palmoljan att dölja sig bakom täcknamnet vegetabili­sk olja. Då infördes inom unionen ett krav på att innehållsf­örteckning­en ska klargöra vilken olja det handlar om.

Så ska det finnas palmolja i den mat som serveras i österbottn­iska skolor?

Det är svårt att undvika, men det går sannolikt att minska användning­en, läsa det finstilta. Att kolla upp vad maten innehåller är oerhört mycket lättare om man prioritera­r närproduce­rat. Det gäller både potentiell­t mer eller mindre hälsovådli­ga ingrediens­er och, som i fallet palmoljan, en ingrediens tvivelakti­g av miljömässi­ga och etiska skäl.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ROBYN BECK ??
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ROBYN BECK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland