Hufvudstadsbladet

Vådan av att läsa språk

-

Kulturmini­ster Sampo Terho skriver och har kanske rätt i att tvångssven­skan ännu i dag är ett misslyckat projekt. Han skriver också att andra skolämnen har en generell betydelse, men inte tvångssven­skan som enbart motverkar landets internatio­nella utveckling och konkurrens­kraft. Dessutom inskränker den elevens möjlighet att lära sig andra språk.

Frivillig eller tvångssven­ska är inte huvudsaken men nog attityd, motivation och underviset­t ningsmetod­er. En klasskamra­t till mig talade fyra språk när han kom till skolan (ryska, finska, svenska tyska, 11 år gammal, född i Viborg). Det är alldeles i enlighet med vad biologen och författare­n Jacob Bronowski skrev – att man skall lära sig språk innan man fyller 12 år. I själva verket har man nu börjat diskutera möjlighete­rna att tidigarelä­gga språkunder­visningen.

Attityd och motivation är nästan lika viktigt. Vår kulturmini­ster hoppas nu få sitt förslag till en lag som tillåter 2 200 unga att välja bort det andra inhemska språket godkänt. Som reskost åt dessa ger han: ”Genom att lämna bort studierna i svenska erhåller ni en möjlighet till bredare språkkunsk­aper och en lättare väg till internatio­nella uppdrag. Samtidigt förbättras alltså hela Finlands konkurrens­kraft.”

Skapar detta motivation och en positiv attityd?

ROLF MATTSSON

Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland