Hufvudstadsbladet

En realist med äventyrlig­a berättarfo­rmer

Var ska man börja sin läsning av årets Nobelprist­agare Kazuo Ishiguro? Litteratur­professor Bo Pettersson är säker på sin sak: romanen Återstoden av dagen (The Remains of the Day) från 1989 är den han framför allt kommer att bli ihågkommen för.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Bo Pettersson beskriver Kazuo Ishiguros romankonst som relativt sparsmakad. De flesta Nobelprist­agare har betydligt fler böcker på sitt samvete. Men enligt Pettersson står Ishiguro också för en nyorienter­ing efter postmodern­ismen.

– Det som hänt är att mer äventyrlig­a berättarfo­rmer har kommit tillbaka: science fiction, detektivro­man och magisk realism av olika slag. Det syns hos honom. Han har skrivit realistisk­a romaner som The Remains of the Day (Återstoden av dagen) och de två första som handlar om Japan – men sedan också Never Let Me Go som är en dystopisk roman och When We Were Orphans (Vi som var föräldralö­sa) som ligger nära detektivro­manen.

Pettersson nämner också novellsaml­ingen Nocturner: fem berättelse­r om musik och skymning.

– Framför allt är han ändå en realist och det som är intressant är att nästan alla hans romaner är skrivna i första person. Då blir det alltid lite relativt, subjektivt. Men det är ganska typiskt för Ishiguro att spela på läsarens känslor utan att skriva ut dem i texten. Och det är nog det Akademiens motivering anspelar på.

– Det är tydligt att flera av hans personer har svårt att leva i världen. Genom att berätta i första person kan läsaren fatta det huvudperso­nen inte förstår. Det ger honom en stark melankolis­k grundton. Om man inte har läst Ishiguro förr,

är det The Remains of the Day du skulle rekommende­ra att man börjar med? –●Absolut!●Men,●om●man●har●intresse● för●science●fiction●så●blir●det●kanske● Never Let Me Go.●Och●hans●senaste● bok●är●en●fantasyrom­an●som●handlar●om●livet●vid●Kung●Arthurs●hov.● Så●visst●kan●det●få●bero●lite●på●ens● intressen.●Men●om●man●tänker●på● vad●han●kommer●att●kommas●ihåg● för●om●femtio●år●så●är●det The Remains of the Day.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? BUTLER. I The Remains of the Day är jag-berättaren en butler. Boken filmatiser­ades 1993 av James Ivory med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrolle­rna.
FOTO: HBL ARKIV BUTLER. I The Remains of the Day är jag-berättaren en butler. Boken filmatiser­ades 1993 av James Ivory med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrolle­rna.
 ?? FOTO: JANE BROWN ?? HEDRAD. För BBC berättar nobelprist­agaren Kazuo Ishiguro att han först trodde att nyheten om priset var ett skämt: – Det är en stor ära, främst för att det betyder att jag går fotspåren efter till de största författarn­a som levat, så det är ett...
FOTO: JANE BROWN HEDRAD. För BBC berättar nobelprist­agaren Kazuo Ishiguro att han först trodde att nyheten om priset var ett skämt: – Det är en stor ära, främst för att det betyder att jag går fotspåren efter till de största författarn­a som levat, så det är ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland