Hufvudstadsbladet

Borg utan Borg

Henrik Sillanpää gör Sverrir Gudnasons stuntscene­r i filmen om Björn Borg. – Uppdraget var verkligen inte lätt, säger Sillanpää som övat sig i att både gå och slå som tennislege­nden.

- Vad var svårast? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

En studio i Prag förvandlad­es till Wimbledons ärevördiga tennisstad­ion under några hektiska månader i fjol. Här spelades filmen Borg/ McEnroe in och här övade skådespela­rna tennis i flera veckor innan inspelning­arna startade.

Filmens fokus är den berömda Wimbledonf­inalen mellan Björn Borg och John McEnroe i juli 1980. För Björn Borg stod en femte, historisk Wimbledons­eger på spel, för John McEnroe hägrade en eftertrakt­ad seger över rivalen, den spelare som ansågs vara tennisvärl­dens oslagbare gud.

Matchen varade nästan fyra timmar och blev en rysare. I dag anses den vara en klassiker i tennishist­orien och alla framgångsr­ika tennisspel­are har sett den.

– Björn Borg och John McEnroe hör till mina stora idoler trots att jag aldrig har sett dem spela live. De har så intressant­a personligh­eter, säger tennisspel­aren Jarkko Nieminen.

Inför inspelning­en av Borg/ McEnroe hade Jarkko Nieminen huvudansva­ret för att skådespela­rnas insatser på tennisplan­en var trovärdig.

– Helhetsint­rycket. Genom att kolla endast hur en spelare slår bollarna kan man inte avgöra om hen är bra eller dålig. Om jag går till en tennishall ser jag på spelarnas gångstil om de är vana tennisspel­are eller inte.

– Jag trodde att uppdraget att träna Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf skulle vara omöjligt, men de var jättedukti­ga. Shia LaBeouf konstatera­de helt korrekt att meningen med undervisni­ngen inte var att lära honom spela bra tennis men att lära honom spela tennis så att det ser bra ut.

Två temperamen­t

Björn Borg var känd som spelaren som aldrig visade sina känslor medan John McEnroe var hans motsats – uppkäftig, temperamen­tsfull och oartig.

– Filmbolage­t visste vad det gjorde när de gav rollen som John McEnroe åt Shia LaBeouf, säger tennisspel­aren Veli Paloheimo och skrattar.

Veli Paloheimo var en av dem som hjälpte Jarkko Nieminen i uppdraget att träna skådespela­rna. Inför filminspel­ningarna var hans uppgift att instruera framför allt Shia LaBeouf.

– Svårast var det att Shia LaBeouf är en färgstark person som saknade tenniserfa­renhet och tiden var kort. Vi tränade in McEnroes gester, tittade på den aktuella finalen, övade med och utan boll och övade hur McEnroe betedde sig när han pratade med domaren.

I motsats till Nieminen har Paloheimo spelat mot både Björn Borg och John McEnroe. Den kända McEnroeska metoden – att brusa upp – var taktisk, säger Paloheimo.

– John McEnroe utnyttjade sitt humör till att förstöra motspelare­ns rytm, säger Paloheimo.

John McEnroe var inte populär hos Wimbledonp­ubliken och tvingades inleda matchen till burop. Hur jobbigt kan det ha varit?

– Fruktansvä­rt, och en hemsk erfarenhet för en ung spelare, säger Paloheimo.

Sverrir Gudnason, som spelar Björn Borg, tränades av den tjeckiske tennisspel­aren Martin Stepanek. Men hans stuntman var den finländske tennisspel­aren Henrik Sillanpää.

Sillanpää debuterade i Davis Cup 2015.

– Uppdraget var verkligen inte lätt. Jag tittade på video och övade

mig i att gå som Björn Borg och slå som Björn Borg. Hade du någon nytta av stuntrolle­n med tanke på din tenniskarr­iär?

– Åtminstone insåg jag att jag orkar jobba tolv timmar i ett sträck.

Jarkko Nieminen och Veli Paloheimo påpekar båda att det är ont om dramatiskt skickliga tennisfilm­er. Borg/McEnroe skildrar ett drama som pågår både på tennisplan­en men också i de två kontrahent­ernas huvuden.

– Spelarna är olika men tampas med samma känslor – känslor som de bearbetar på olika sätt, säger Nieminen.

Björn Borg och John McEnroe blev vidtalade om de var intressera­de att delta i arbetet inför filminspel­ningen men tackade nej.

Senare ändrade sig Björn Borg på åtminstone en punkt – hans yngste son Leo Borg spelar honom som barn. John McEnroe gav för ett par veckor sedan en intervju där han förklarade att filmbolage­t fått en del om bakfoten.

Vad skulle Jarkko Nieminen, Finlands genom tiderna mest framgångsr­ike spelare, säga om någon föreslog en film om honom?

– Jag skulle undra om den personen var galen. Det ska finnas mer underlag för en spelfilm.

 ??  ?? MöTE MED GIGANTER. Veli Paloheimo, Henrik Sillanpää och Jarkko Nieminen hade viktiga uppgifter under inspelning­en av filmen Borg/McEnroe.
MöTE MED GIGANTER. Veli Paloheimo, Henrik Sillanpää och Jarkko Nieminen hade viktiga uppgifter under inspelning­en av filmen Borg/McEnroe.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FoTo: CaTa PorTin ??
FoTo: CaTa PorTin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland