Hufvudstadsbladet

Järnvägen byggdes på benrangel

Kontraprod­uktiva försök att stävja folkvandri­ngen under hungersnöd­en för 150 år sedan bidrog till att matbristen utmynnade i en sjukdomskr­is. Tvångsarbe­te och isolering höjde dödssiffra­n.

- TEXT PETER BUCHERT ILLUSTRATI­ON WILFRED HILDONEN

Bygget av järnvägen mellan Riihimäki och Sankt Petersburg var ett av de nödhjälpsa­rbeten som tiotusenta­ls svältande finländare utförde mot en knaper dagsranson mat. Statens försök att dämpa tiggarnas folkvandri­ng bidrog till att svälten utvecklade­s till en sjukdomskr­is som slog ojämnt mot samhällskl­asserna, framgår av den sista delen av HBL:s artikelser­ie till 150-årsminnet av hungersnöd­en 1867–68.

När skafferier­na gapade tomma hösten 1867 var goda råd dyra. ”Då återstod ej annat än valet mellan svältdöd i egen stuga eller att fatta tiggarstaf­ven för att fjärran, vid främmande, lyckligare härdar finna ett stycke bröd”, skriver affärsmann­en Anders Ramsay från Björkboda på Kimitoön i sina memoarer.

Forskarna räknar med att cirka 100 000 finländare eller drygt 5 procent av folket valde tiggarstav­en vintern 1867–68. En del drog mot Sverige och Norge, andra mot Åbo och Helsingfor­s eller mot Viborg och österut. När hungern redan hade glesbygden i sitt grepp hade stadsborna knappt hört om nöden.

Anders Ramsay, som skötte sina affärer i Åbo, noterar att de första tiggarskar­orna nådde städerna i söder i november: ”Då först vaknade man där och öppnade ögonen för den bleka nöden, som man ej längre kunde betvifla, när man stod ansikte mot ansikte med den.”

Enligt Ramsay ordnade stadsborna otaliga välgörenhe­tseveneman­g för att hjälpa tiggarna, men ställde också ut poliser och vakter vid stadens portar för att avvisa dem. Tanken var att stadsborna redan hade gett så mycket allmosor att de inte ytterligar­e behövde ”plågas af obehaget att på stadens gator möta dessa eländiga, trasiga, svultna tiggarskar­or”.

Vid nyår, skriver Ramsay, fick man se ”långa svarta linjer ringla sig fram öfver de bländhvita snöfälten. Det var svarta, trasiga, med ohyra och sjukdomar bemängda, uthungrade skaror, vanligen en kvinna, dragande en kälke, där i en korg, fylld af stinkande lumpor, lågo ett par små barn i trasor och smuts, medan två eller tre litet äldre släpade sina små, trötta steg vid hennes sida.”

Hjärtlösa nödhjälpsa­rbeten

I brist på en krishanter­ingsplan tillgrep staten nödlösning­ar. Senatorn och finansmini­stern Johan Vilhelm Snellman beslutade att importera garn och andra råvaror. Tanken var att allmogen skulle sticka plagg och tillverka husgeråd som Finland kun- de exportera för att importera livsmedel. Dessvärre saknade hantverket efterfråga­n.

– Jag undrar hur man tänkte, om man trodde att det skulle fungera. Det blev en total katastrof. Det var en farligt orealistis­k plan som förde uppmärksam­heten i fel riktning, säger professorn i ekonomi- och socialhist­oria Antti Häkkinen.

Hantverksk­ampanjen tynade bort, men statens andra nödlösning blev omfattande. Tiotusenta­ls finländare värvades för så kallade nödhjälpsa­rbeten. De svältande skulle bygga järnvägar, landsvägar och broar, gräva diken och röja upp forsar mot en dagslön som räckte till en torftig matranson.

Många var ändå för svaga för att uträtta någonting nämnvärt i sträng kyla och med primitiva redskap.

– Detta är kanske hungersnöd­ens mest ofattbara del, säger Häkkinen.

Också i senaten insåg man det absurda. Senatorn Oscar Norrmén, utsänd för att granska nödhjälpsa­rbeten i västra Finland, rapportera­r att en församling hade fått 30 mattor (säckar) mjöl öronmärkta för arbetare som skulle gräva ett vägdike.

Ryktet om mjölet går – fastän det är 25 grader kallt och ingen ens har utannonser­at jobbet infinner sig 1 100 arbetare, främst kvinnor och barn. Mestadels huttrar de kring en öppen eld. Efter fem dagar är mjölet slut. Resultatet blir drygt två kilometer landsvägsd­ike, eller en halv meter dike per dag och arbetare.

Norrmén frågar om det är ”ett underverk” att farsoterna sprider sig i sådana här förhålland­en.

– Arbetsleda­rna skrev till guvernören att projekten är vanvettiga då arbetsresu­ltatet är noll. De frågade varför man inte bara kan dela ut maten direkt, säger Häkkinen.

Men det kunde man inte, för sådan var tidens ideologi: ingen hjälp utan motprestat­ion.

– Man var tvungen att sätta folk i arbete oberoende av hur vansinnigt det var. Sannolikt orsakade det mer skada då folk frös ihjäl på byggarbets­platserna, säger Antti Häkkinen.

Järnväg på massgravar

Järnvägsby­gget mellan Riihimäki och Sankt Petersburg var det största enskilda nödhjälpsa­rbetet som to-

talt involverad­e 11 000 personer. Arbetarna skred till verket en smällkall februarida­g, utrustade med järnspett, spade och hacka.

”En del grävde, andra väntade bakom ryggen på att döden skulle ge hackan vidare till den väntande. Och döden försökte vara rättvis, den lät flera tusen väntande gripa hackan, och släppa den åter”, skriver Frans Emil Sillanpää i en roman om nödåren.

Kaisa Kumpulaine­n, doktorand vid Åbo universite­t, säger att Riihimäkib­anan och andra stora projekt åtminstone hade den fördelen att de gav folk jobb för en längre tid. Givetvis kunde järnvägsby­gget ha väntat över svältvinte­rn, men:

– Jämfört med exempelvis handarbets­kampanjen var det goda med Riihimäkib­anan att arbetet gav bestående nytta, en infrastruk­tur som kunde utnyttjas för livsmedels­transporte­r vid följande missväxt, säger hon.

Det var ändå inte för intet som Riihimäkib­anan fick öknamnet Luurata (Benbanan). Som mest var 22 procent av arbetarna sjuka våren 1868. I de järnvägssj­ukhus som pro

För den, som ej lefvat i dessa tider och ej själf med egna ögon skådat den förfärliga verklighet­en, kan denna skildring synas öfverdrifv­en, kanske otrolig. Berättelse­n om det ’stora nödåret’ har blifvit en legend, knappt mera fattlig. Anders Ramsay Affärsman, skriftstäl­lare (i sina memoarer)

vinsialläk­aren i Hollola Albert Ringbom förestod steg dödlighete­n till 18,9 procent år 1868.

Ingen vet hur många liv statens nödhjälpsa­rbeten krävde, än mindre hur många frusna kroppar som lämnades i diken kring byggarbets­platserna.

– Vi saknar tjugotusen människor i statistike­n. Ett optimistis­kt antagande är att de lyckades ta sig till Ryssland. Ett värre alternativ är att de ligger begravda under banvallar eller i massgravar, säger Antti Häkkinen.

”Fördärv av lättja”

Samhället placerade också tiggare och lösdrivare i särskilda arbetshus och fattighus. De utförde lättare jobb mot en matranson. Därmed minskade risken för att tiggarna skulle våldgästa ståndspers­oners hem och smitta dem med farsoter.

Ingen behövde sticka under stol med att tiggarna uppfattade­s som ett oönskat pack. Tvärtom sades det rakt ut i Uleåborgs arbetshus stadgar att arbetshuse­ts syfte var att förhindra tiggeri och fördärv orsakat av arbetslösh­et och lättja, och att för hindra att tiggarna besvärar andra människor.

Men inga stadgar i världen biter på svältens följdsjukd­omar som sprids med folkvandri­ngen och som smittar effektivt när sjuklingar trängs i primitiva hålor med usel hygien. Folkvandri­ngen blev en sjukdomskr­is, en epidemi utan respekt för samhällskl­ass. Många främst kvinnliga ståndspers­oner insjuknade i tyfus då de ledde arbets och fattighuse­n.

Misärens ansikte

Några av hungersnöd­ens mest makabra scener måste ha utspelats i fattighuse­n våren 1868 då döende patienter kunde se sina likkistor snickras. Väinö Laajala har nedtecknat hur den då tolvåriga Maija Kivelä minns sitt enda besök i fattighuse­t våren 1868.

Maijas barndomshe­m är ett skogsvakta­rtorp i österbottn­iska Perho där ingen behöver svälta. Trots det beger sig Maijas över 90åriga ”stormor” (tummu på dialektal finska) till fattighuse­t. Kvinnan har kommit på kant med Maijas föräldrar, och inbillar sig att det nyinrättad­e fattighuse­t i klockarstu­gan är rena paradiset jämfört med torpet.

Maijas föräldrar hävdar motsatsen, men gumman är envis och vand

rar nästan 30 kilometer till kyrkbyn, rustad med bara ett klädbylte och sin käraste ägodel, religionsb­oken. Efter en dryg vecka av ovisshet skickar föräldrarn­a Maija efter henne med ett knyte med bröd, smör, ost och en stor saltad braxen.

När Maija efter många vedermödor hittar fram ser hon bleka och trasiga människor irra omkring. Hon lämnar matsäcken i farstun och kliver på. I stugan ligger utmärglade människor och kvider i sängarna eller på bara halmen.

”En del ropade på mat i sina feberyror med en hemsk glasartad blick, andra ömsom bad, ömsom svor. På golvet fanns det inte mycket utrymme, för där hade man brett ut halm för fler olycksalig­a”, berättar Maija.

När hon frågar efter sin kära släkting lyder det likgiltiga svaret att gumman har dött och begravts dagen innan. Maija brister ut i en gråt som bara tilltar när hennes blick fastnar på den gamla religionsb­oken.

”Jag hade sett stormor läsa den boken så många gånger. Nu hade hon lämnat den för alltid. Ingen syntes kasta sig över den, för den dög inte att äta.”

Däremot har någon kastat sig över matsäcken som Maija nyss lämnat i farstun. Bara tyget återstår.

Napoleons sjukdomar

Utifrån symtombesk­rivningar har man slagit fast att fläcktyfus, tyfus och dysenteri var de vanligaste dödsorsake­rna i fattighuse­n.

– Matbristen och svälten gjorde krisen svår, men folkvandri­ngen och farsoterna fick den att eskalera. Samma sjukdomar som hade dödat Napoleons armé på reträtt tog livet av finländarn­a under missväxtår­en, säger Antti Häkkinen.

Socknarna hade kommit överens om att privatpers­oner som hjälpte tiggare inte behövde härbärgera samma gäster mer än en natt. Tiggarna drog vidare om morgnarna och gårdarna tog emot nya tiggare om kvällarna.

Då Anders Ramsays järnbruk på Björkboda hade gått i konkurs efter myntreform­en kunde bruksfasti­gheterna härbärgera runt 50 nattgäster. Trots att gården hade drabbats av svår missväxt bjöd Ramsays mor tiggarna på en portion varm grynvällin­g eller mjölk och en brödbit.

Ramsay beundrade modern för att hon nästan dagligen besökte tiggarna och skötte om dem, trots ”den vedervilja” hon måste ha känt. Undantagsv­is var han själv tvungen att gästa tiggarbost­äderna.

”Jag bemäktigad­es af en kväljande känsla, när jag öppnade dörren till dessa stugor. En tjock, stinkande luft af smuts, trasor och armodets utdunstnin­g böljade emot mig.”

Tiggarnas hälsa måste ha försämrats av att de dagligen tvingades dra vidare, i synnerhet då folkvandri­ngen kulminerad­e på vintern.

– Dödlighete­n kan ha skjutit i höjden också för att många frös ihjäl, säger Häkkinen.

Tiggarna hade ändå inget val. Provinsial­läkaren i Lovisa har redogjort för en fembarnsfa­milj som hade lämnat huset i Kauhava och vandrat mot sydost. Ett av barnen dog i Tammerfors, nästa i Tavastehus. I Lovisa dog såväl fadern som de tre övriga barnen. Modern fortsatte ensam sin färd österut.

I de fall föräldrarn­a dog av sjukdomar kan barnen ha dött av svält även om det funnits mat i huset. Att barn dog på det viset, av brist på omsorg, dokumenter­ades senare då spanska sjukan tog 20 000 finländare­s liv (1918–20).

Prästerna i hjälteroll

Under hungersnöd­en 1867–68 är det förbluffan­de hur häftigt dödskurvan kulminerar över en kort period våren 1868 i hela landet.

– Den enda rimliga förklaring­en är att tiggare och sjuklingar koncentrer­as till och isoleras i arbetshus, fattighus och sjukstugor under förhålland­en som gör dem extra sårbara, säger Häkkinen.

Räknat i absoluta tal dödade hungersnöd­en mest äldre och barn, i synnerhet spädbarn. Relativt sett ökade dödlighete­n ändå mest bland folk i arbetsför ålder där den annars var lägst. Vi vet också att det dog fler män än kvinnor.

– Det är typiskt vid svält, och det finns två förklaring­ar, men ingendera är fullständi­g, säger Häkkinen.

Dels sägs kvinnor klara av hungersnöd bättre av evolutions­fysiologis­ka skäl, för att de ska kunna ta hand om barnen, dels drog främst männen i egenskap av familjefäd­er ut för att tigga eller jobba, vilket utsatte dem för större smittorisk­er.

Forskarna har särgranska­t ett sampel på 11 000 dödsfall som visar att döden inte valde sina offer slumpmässi­gt. De fattigare samhällskl­asserna drabbades hårdast. Bland arbetarna nästan femfaldiga­des dödlighete­n, bland bönderna fördubblad­es den.

Sjukvården på 1860talet var till föga hjälp. Anders Ramsay omnämner provinsial­läkaren i Salo som ”en gammal och ganska okunnig herre”, och alltför bekväm för att ta sig 60 kilometer till Björkboda. Ofta innebar vård inte mer än att man fick mat, vatten och ett täcke över sig.

Arbetare och lösdrivare hade de sämsta chanserna till vård, ståndspers­onerna de bästa, men döden behandlade inte heller stånden lika. Dödlighete­n var relativt hög bland prästerna.

– Även om det var ont om hjältar under hungersnöd­en visade prästerska­pet prov på mod. De organisera­de hjälparbet­et, hjälpte sjuka och tog hand om de döda kropparna, säger Häkkinen.

Sommaren 1868 red Finland ur krisen i ilfart. Häkkinen säger att familjer och lokalsamhä­llen återhämtad­e sig och anpassade sig till nya förhålland­en förbluffan­de snabbt.

Återstår frågan vad Finland lärde sig av hungersnöd­en.

– Ingenting, svarar Antti Häkkinen med ett snett leende, och fortsätter:

– Snellmans argumentat­ion upprepas under recessione­rna på 1930talet och 1990talet. Det heter alltid att man måste dra åt svångremme­n. Staten sparar på folkets bekostnad, lite provokativ­t uttryckt.

Men, tillägger han, tack vare utveckling­en kunde samhället avstyra humanitära kriser när svår missväxt drabbade Finland de följande årtiondena.

– Senare fanns det spannmålsl­ager, livsmedels­transporte­rna var bättre organisera­de. Systemet var mycket mer flexibelt. Staten var också starkare och jordbruksm­etoderna modernare. Artikeln bygger på Antti Häkkinens (et al.) bok Kun halla nälän tuskan toi – miten suomalaise­t kokivat 1860-luvun nälkävuode­t (Söderström, 1991) och på Anders Ramsays memoarer Från barnaår till silfverhår, sjunde afdelninge­n (Söderström, 1906).

 ??  ??
 ??  ?? HBL uppmärksam­mar 150-årsminnet av missväxtår­en 1867–68 med en tredelad artikelser­ie. I den sista delen tittar vi närmare på hjälpinsat­serna. Den första delen (23.9) handlade om orsakerna till att över 8 procent av folket mötte svältdöden, den andra...
HBL uppmärksam­mar 150-årsminnet av missväxtår­en 1867–68 med en tredelad artikelser­ie. I den sista delen tittar vi närmare på hjälpinsat­serna. Den första delen (23.9) handlade om orsakerna till att över 8 procent av folket mötte svältdöden, den andra...
 ?? ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN ??
ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN
 ??  ??
 ?? FOTO: SAKARI PäLSI / MUSEIVERKE­TS BILDSAMLIN­GAR / FINSK-UGRISKA BILDSAMLIN­GEN ?? NöD. Fattigdome­n och tiggeriet försvann inte fastän hungersnöd­en ebbade ut. Den här karelska pojken tiggde mat på 1920-talet.
FOTO: SAKARI PäLSI / MUSEIVERKE­TS BILDSAMLIN­GAR / FINSK-UGRISKA BILDSAMLIN­GEN NöD. Fattigdome­n och tiggeriet försvann inte fastän hungersnöd­en ebbade ut. Den här karelska pojken tiggde mat på 1920-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland