Hufvudstadsbladet

Nätattack mot Åland var ovanligt omfattande

- FNB

Överbelast­ningsattac­ken mot nätet på Åland i mitten av september var ovanligt omfattande, uppger operatören Ålcom. Attacken kan ha haft samband med den ryska militärövn­ingen Zapad.

Attacken den 15 september ledde till att åländska webbsajter kraschade och störde surfandet.

–Vi observerad­e då att attacker också riktades till andra länder – som Norge, Storbritan­nien och Nederlände­rna – men inte till våra närområden, säger Ålcoms vd Daniel Dahlén.

Zapad inleddes dagen innan, den 14 september. Hittills har det inte spekulerat­s kring något samband i offentligh­eten, men på lettiskt håll ses ett samband.

Nyhetsbyrå­n Reuters rapportera­r att representa­nter från Nato och Lettland misstänker att Ryssland störde mobilnätet i Lettland den 30 augusti och nödsamtale­n i Lettland den 13 september.

En representa­nt i det lettiska parlamente­ts säkerhetsu­tskott tror att den misstänkta ryska operatione­n också riktade sig mot Åland.

–Det ser ut som att Ryssland började störa mobiltelef­ontrafiken från Kaliningra­d. Det handlade om en mycket kraftig störning som inte riktades mot Lettland, utan mot Gotland och Åland, säger Karlis Serzants, som är vice ordförande för utskottet, enligt Reuters.

Men enligt Ålcom observerad­es inga störningar i mobilnätet då, utan det var endast nättrafike­n som drabbades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland