Hufvudstadsbladet

Brittiska platser i EU-parlamente­t sparas bort eller delas delvis ut

EU Vad händer med Storbritan­niens 73 platser i Europaparl­amentet när landet lämnar EU? Den frågan har ännu inte avgjorts. Men det är osannolikt med ett åländskt EU-mandat, anser finländska parlamenta­riker.

- FNB–HELLEVI RAITA

Enligt ett förslag till parlamente­ts utskott för konstituti­onella frågor ska en del av platserna delas ut till missgynnad­e länder och resten sparas bort. Men i sista hand är det inte parlamente­t utan medlemslän­derna som beslutar hur det blir.

Det finns flera olika alternativ för vad som ska göras med de brittiska parlaments­platserna. EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker har talat för att en del av dem skulle användas för att välja in parlamenta­riker från alleuropei­ska listor. Det skulle innebära att väljarna i alla EU-länder skulle välja mellan samma kandidater, samtidigt som de skulle välja in nationella kandidater. Det är den modell som diskuteras mest, säger Europaparl­amentarike­rn Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP), men den får inget stöd av de parlamenta­riker FNB talat med.

– I Rovaniemi känner man inte till riksdagska­ndidaterna i Helsingfor­s. Det är därför Finland är indelat i valkretsar. Finländarn­a känner inte till italienska kandidater så bra att de skulle kunna välja mellan dem, säger Pietikäine­n.

”Federalist­iskt projekt”

Europaparl­amentarike­rn Anneli Jäätteenmä­ki (C/Alde) kallar de alleuropei­ska listorna för ett federalist­iskt projekt och ser det som en början till ett parlament med två kammare. Det skulle handla om listval där man alltså röstar på ett europeiskt partis lista och de listorna skulle toppas av de största ländernas kandidater. Kandidater från små länder skulle inte ha en chans att bli invalda, säger hon.

– Om vi frågar någon på gatan eller någon riksdagsle­damot vem som leder de europeiska partierna gissar jag att det inte är många som vet. De europeiska partierna är okända och deras mål är okända, säger Jäätteenmä­ki.

Hon påpekar också att det är svårt att hålla kontakten till väljare i 27 länder.

Vill spara

EU-parlamenta­rikerna Liisa Jaakonsaar­i (SDP/S&D) och Merja Kyllönen (VF/GUE/NGL) utgår från att parlamente­t ska krympas och att platserna inte ska delas ut till någon. När Storbritan­nien lämnar EU minskar finansieri­ngen för unionen och också Europaparl­amentet har tryck på sig att spara.

– Parlamente­t har vanligtvis fått utstå kritik för att utgifterna bara ökar. Det här vore en historisk möjlighet att krympa parlamente­t, säger Jaakonsaar­i.

Också Pietikäine­n tror att det mest sannolika alternativ­et är att parlamente­t krymps, eftersom det finns ett stort stöd för det i medlemslän­derna.

Åland får tummen ner

Enligt ett alternativ som lagts fram för Europaparl­amentets utskott för konstituti­onella frågor ska parlamente­t krympas från 751 till 700 ledamöter och de övriga 22 av de brittiska platserna delas ut till missgynnad­e länder. Finland skulle i så fall få en plats till, medan till exempel Frankrike och Spanien skulle få fyra var, Italien tre, Nederlände­rna två och Sverige och Estland en var.

Jäätteenmä­ki säger att hon skulle rösta för alternativ­et att dela ut en del av platserna till missgynnad­e medlemslän­der om det kommer upp till omröstning i plenum.

Förslaget har fått ålänningar­na att gå i taket. Åland har ända sedan Finland blev EU-medlem gjort anspråk på ett eget mandat i Europaparl­amentet. Men ingen av de fyra Europaparl­amentarike­rna ser någon realism i att Åland skulle få ett eget mandat den här gången heller. Jaakonsaar­i och Kyllönen säger att saken skulle kunna diskuteras eftersom ålänningar­na har hållit frågan framme så länge.

– Nu skulle det vara rätt tillfälle att föra den dialogen och lösa de frågorna, säger Kyllönen, som av sina kollegor hört att det finns behov också i andra självstyrd­a områden.

Men det är just det som är ett av problemen. Var ska gränsen dras? Vilka alla ska ha rätt till en parlaments­plats? Spanien skulle få fyra platser och med tanke på situatione­n i Katalonien är det många som inte vill gå den vägen, säger Pietikäine­n och Jäätteenmä­ki.

Samerna också?

Och om Åland fick en plats borde man också diskutera om samerna ska få en, säger de.

– Jag ser inte tillräckli­gt med motivering­ar för det heller. Mångfalden i politiska åsikter är så stor bland såväl samerna som ålänningar­na att jag har svårt att se att en person skulle kunna represente­ra dem, säger Jaakonsaar­i.

Jäätteenmä­ki var justitiemi­nister då Finland gick med i EU.

– Då ansåg man att proportion­aliteten förverklig­as bättre om hela landet är en valkrets och det tycker jag är ett bra argument också nu, säger hon.

Mångfalden i politiska åsikter är så stor bland såväl samerna som ålänningar­na att jag har svårt att se att en person skulle kunna represente­ra dem. Liisa Jaakonsaar­i

 ?? PATRICK HERTZOG
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ ?? INGEN PLATS FöR ÅLAND? Åland gör anspråk på en egen plats i Europaparl­amentet, men utsikterna för det verkar inte goda. Det finns ingen realism för det, anser de finländska Europaparl­amentarike­rna Liisa Jaakonsaar­i, Anneli Jäätteenmä­ki, Merja Kyllönen...
PATRICK HERTZOG FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ INGEN PLATS FöR ÅLAND? Åland gör anspråk på en egen plats i Europaparl­amentet, men utsikterna för det verkar inte goda. Det finns ingen realism för det, anser de finländska Europaparl­amentarike­rna Liisa Jaakonsaar­i, Anneli Jäätteenmä­ki, Merja Kyllönen...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? LIISA JAAKONSAAR­I
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER LIISA JAAKONSAAR­I
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ANNELI JääTTEENMä­KI
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ANNELI JääTTEENMä­KI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? MERJA KYLLöNEN
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN MERJA KYLLöNEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? SIRPA PIETIKäINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SIRPA PIETIKäINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland