Hufvudstadsbladet

När Jan Vapaavuori satte ned foten

… kom alla medier springande till stadshuset. Och varför inte? Det är nu mer än någonsin rock’n’roll vid Havis Amanda.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Jan Vapaavuori (Saml) började skälla på regeringen långt innan han i juni utsågs till borgmästar­e i Helsingfor­s. Uttalanden­a under valkampanj­en har följts av många stort uppslagna intervjuer där Vapaavuori talat om globala trender versus regeringen Sipiläs mål, som ur Vapaavuori­s synvinkel handlar om att strypa städerna. Jan Vapaavuori är inte ensam. På torsdagskv­ällen samlades borgmästar­na och stadsdirek­törerna i landets 21 största städer i stadshuset i Helsingfor­s. Halva befolkning­en i landet bor i de här städerna och städerna står för mer än halva bruttonati­onalproduk­ten. Bruttonati­onalproduk­ten (bnp) kan uttryckas som värdet av total konsumtion av varor och tjänster, investerin­gar samt export minus import.

Samtidigt är C21-städerna ganska olika. Borgå har 50 000 invånare och Helsingfor­s 600 000.

I går morse fick vi veta att alla städerna är rörande eniga om behovet att snacka städer, städer och mera städer. Det är också något som stadsforsk­aren Mari Vaattovaar­a tar upp: Finland har fram till nu saknat en ordentlig offentlig diskussion om städerna, säger hon. Omvänt handlar det om att landsbygde­n töms på folk. Vad ska vi göra?

Regeringen­s vård- och landskapsr­eformer är svåra fettfläcka­r för många medborgare. Jan Vapaavuori är Swarfegan som löser upp allt. Eller är han? Vapaavuori talar och förklarar i alla fall lugnt och framstår inte alls som den upprorsled­a-

re som han också sägs vara. Men han är också tydlig: Landskapsr­eformen saknar mervärde. Ändå krävs mycket för att regeringen ska backa. Saker och ting rullar nu på.

Tre kvinnor

Jan Vapaavuori var lite försenad till pressinfor­mationen. Under den kvarten hann både statens teve och något annat mediehus köra i gång sina nätsändnin­gar. En reporter refererade möbler och krukväxter, en annan sade till tittarna som det var – här händer ännu ingenting. Sedan dök Vapaavuori upp och vi log alla. Sådana här medieuppbå­d såg man nästan aldrig på Jussi Pajunens tid.

Pajunen, den sista stadsdirek­tören i Helsingfor­s, är en lågmäld man som är försiktig i sina officiella uttalanden. Sist jag träffade honom på arbetsrumm­et i stadshuset visade han upp en gammal räknedosa. Jag saknar Pajunen.

Med Jan Vapaavuori och hans stab är det lite mera rock’n’roll i stadshuset och det är inte en dag för tidigt. Vapaavuori är överallt. Om han inte sitter på viktigt möte hos statsrådet i Kronohagen eller är på resa i Asien där han marknadsfö­r huvudstade­n så slänger han i väg en Tweet för sina 33 358 följare. Eller det gör han i alla fall, precis som Pekka Sauri gjorde (84 424 följare).

3 av de 21 stadsdirek­törerna som på torsdagen samlades i Helsingfor­s stadshus är kvinnor. Det kan man också fundera på.

Var är upproret?

Inför C21-mötet sade Vapaavuori att han utgår från den djupa oro som han känner över att det i landet görs förvaltnin­gsomläggni­ngar som står i strid med lagbundenh­eterna som styr den globala ekonomin. På fredagsmor­gonen sade Vapaavuori att majoritete­n av mötesdelta­garna har en kritisk eller ytterst kritisk inställnin­g till de pågående vård- och landskapsr­eformerna.

Kort sagt befarar stadsdirek­törerna att landskapen åderlåter städerna vars uppgifter och tyngd minskar.

Lite kryptiskt är det att städerna enligt Vapaavuori ändå vill driva reformerna framåt, men ”många tycker att det är oroande att landskapsf­örvaltning­en sväller”.

– Vårdreform­en ska genomföras till slut. Den ska bara inte äventyras genom att koppla även andra element till den, säger han.

Särskilt vi journalist­er har ägnat mycket tid och energi åt frågan kring Jan Vapaavuori­s mandat att uttala sig. Han är Samlingspa­rtiets man och Samlingspa­rtiet har överenskom­melser med Centern, åtminstone enligt Centern.

– Jag talar enbart för Helsingfor­s, säger Vapaavuori och tittar frågeställ­aren i ögonen. Frågan upprepas flera gånger i stadshuset och svaret är alltid exakt detsamma.

Första citymötet var en framgång, men vad kom man fram till utöver den protokollf­örda tämligen eniga graden av upprördhet och spikandet av plats och tid för nästa möte, som är i Tammerfors i början av 2018? Ganska mycket, faktiskt. För nu finns 21 stadsdirek­törer och borgmästar­e runtom i landet som ger många intervjuer till tidningar och etermedier på sina håll. Det är kanske inget uppror men nog en kontroller­ad informatio­nsattack som Juha Sipiläs regering tar på allvar.

 ?? FOTO: TOMMY ?? BORGMäSTAR­ENS RASTLöSA
BEN. – Jag arbetar för stadsborna, säger Jan Vapaavuori.
FOTO: TOMMY BORGMäSTAR­ENS RASTLöSA BEN. – Jag arbetar för stadsborna, säger Jan Vapaavuori.
 ?? POHJOLA
ULANDER
FOTO: /LEHTIKUVA/MARKKU ?? NYA VINDAR. Jan Vapaavuori har på kort tid dammat av stadshuset i Helsingfor­s.
POHJOLA ULANDER FOTO: /LEHTIKUVA/MARKKU NYA VINDAR. Jan Vapaavuori har på kort tid dammat av stadshuset i Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland