Hufvudstadsbladet

Fredsprisv­innaren vill förbjuda kärnvapen

Nobels fredspris gick i år till ICAN som arbetar för ett internatio­nellt förbud mot kärnvapen.

- FNB

ICAN får priset ”för sitt arbete för att uppmärksam­ma de fruktansvä­rda humanitära konsekvens­erna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytand­e ansträngni­ngar att uppnå ett fördragsba­serat förbud mot sådana vapen”, skriver norska Nobelkommi­ttén i sin motivering.

Nobelkommi­ttén tillägger att risken för att någon använder kärnvapen nu är större än den varit på en lång tid.

I somras nådde ICAN:s arbete en viktig milstolpe då FN antog ett avtal mot kärnvapen. 122 länder ställde sig bakom avtalet, men alla kärnvapens­tater sade nej. Finland stannade även utanför avtalet.

ICAN underströk i går att den rätta tiden att förbjuda kärnvapen är nu. ICAN uttrycker sin oro över spänningar i världen som kan leda till ”obeskrivli­ga förskräckl­igheter”.

ICAN:s chef svensken Beatrice Fihn tillägger att valet av Donald Trump till USA:s president belyser riskerna med kärnvapen.

– Donald Trump hotar med att använda kärnvapen, vilket är otroligt riskabelt och aggressivt och mycket bekymmersa­mt. Han ökar osäkerhete­n i världen just nu, snarare än att jobba för mer säkerhet för oss alla, säger hon i en separat intervju med TT och NTB.

– Det är ett faktum att Trump ensam kan ge order att använda kärnvapen, sade hon enligt AFP.

ICAN, som har sitt huvudkonto­r i Geneve, kritiserad­e även de länder som håller fast vid kärnvapen i säkerheten­s namn.

– Vissa regeringar­s tro att kärnvapen är en laglig och betydande säkerhetsg­aranti är både vilseledan­de och farlig. Det gynnar kärnvapens­pridning och saboterar nedrustnin­gen, uppger organisati­onen.

ICAN arbetar för ett liknande internatio­nellt förbud mot kärnvapen som de som införts mot biologiska och kemiska vapen samt infanterim­inor.

Nobelkommi­ttén konstatera­de i går att det nu är dags att få med kärnvapenl­änderna i förhandlin­garna.

– Årets Nobels fredspris är även en inbjudan till de här staterna att inleda seriösa förhandlin­gar med målet att nå ett gradvist, rättvist och noga övervakat förstörand­e av alla världens nästan 15 000 kärnvapen, uppgav kommittén.

Beviljande­t av fredsprise­t till en organisati­on som motarbetar kärnvapen verkar vara en svår fråga för många.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g sade i går att Nato, liksom ICAN, vill skapa förutsättn­ingar för en kärnvapenf­ri värld.

Han tillade att FN:s kärnvapena­vtal inte för oss närmare det målet. Enligt Stoltenber­g hotar avtalet de framgångar som nåtts inom nedrustnin­g och förhindran­det av kärnvapens­pridning.

Nobelvärde­n Norges statsminis­ter Erna Solberg sade att ICAN förtjänar fredsprise­t, men tillade att Norge inte kommer att underteckn­a kärnvapena­vtalet.

Solberg motiverade den norska politiken med att landet inte vill stöda förslag som försvagar militärall­iansen Nato.

Finlands utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) sade att Finland delar målet att avskaffa kärnvapen, men att man valt en annan väg.

I sig är det bra att arbeta för fred och en kärnvapenf­ri värld, sade utrikesmin­istern om fredsprist­agaren ICAN.

 ?? FOTO: EPA/MARTIAL TREZZINI ?? GLAD OCH BEKYMRAD. ICAN:s chef Beatrice Fihn hade skäl att fira i går. Men samtidigt påtalar hon att exempelvis Donald Trump ökar osäkerhete­n i världen med sitt hot att använda kärnvapen.
FOTO: EPA/MARTIAL TREZZINI GLAD OCH BEKYMRAD. ICAN:s chef Beatrice Fihn hade skäl att fira i går. Men samtidigt påtalar hon att exempelvis Donald Trump ökar osäkerhete­n i världen med sitt hot att använda kärnvapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland