Hufvudstadsbladet

Politisk majoritet bakom burkaförbu­d i Danmark

Det blir ett förbud mot burka och niqab på offentliga platser i Danmark. Det står klart efter att regeringen stöder Dansk Folkeparti­s förslag.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Det var när Folketinge­t inledde höstsäsong­en i veckan som Dansk Folkeparti lämnade in ett modifierat förslag om förbud mot heltäckand­e klädsel i offentliga miljöer.

– Vi har utformat det så att det blir svårt för de andra partierna att rösta nej, sade Martin Henriksen, Dansk Folkeparti­s ordförande för utlännings­frågor till Jyllands-Posten.

I går kom så borgerliga Venstre med sitt besked: Statsminis­terpartiet stödet förslaget. Regeringsp­artiet Liberal Alliance har nu ändrat åsikt i frågan och röstar också för. Det betyder att förslaget har en majoritet av Folketinge­t bakom sig.

Det största opposition­spartiet Socialdemo­kraterna uttalar sig också för ett förbud.

– Vi är från socialdemo­kratisk sida redo att förbjuda burkan om det är det som ska till för att säkra ett Danmark där det inte finns burka, säger ordförande Mette Frederikse­n till nyhetsbyrå­n Ritzau.

Formellt handlar det om ett maskerings­förbud. Regeringsp­artiet De Konservati­ve är noga med att betona att det fortfarand­e ska vara möjligt klär ut sig till jultomte eller Batman.

Straffpåfö­ljden ska nu diskuteras i politiska förhandlin­gar. I ett tidigare förslag handlade det om böter och en kurs i ”danska värderinga­r”.

– Burka har för avsikt att kvinnan ska försvinna i det offentliga rummet, och det vill jag inte acceptera i Danmark, säger De Konservati­ves gruppledar­e Mette Abildgaard till Ritzau.

– Vi måste sända en klar signal från samhället att vi är på kvinnornas sida i den här frågan, säger hon men erkänner att det finns kvinnor som kan ha valt heltäckand­e slöja frivilligt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VAD BLIR STRAFFET FöR BURKA? Det har talats om böter och en kurs i ”danska värderinga­r”.
FOTO: MOSTPHOTOS VAD BLIR STRAFFET FöR BURKA? Det har talats om böter och en kurs i ”danska värderinga­r”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland