Hufvudstadsbladet

Decent Work är avgörande för den sociala sammanhåll­ningen

-

Vi lever i ett tidevarv av minskad social sammanhåll­ning, polariseri­ng och ökat missnöje i stora delar av befolkning­en. I västvärlde­n sluter väljare upp bakom auktoritär­a ledare och populistis­ka partier – ofta med nationalis­tiska förtecken och avsaknad av demokratis­ka värden. Från en nordisk facklig horisont är detta oroande, eftersom populismen tenderar att favorisera nationellt egenintres­se framför internatio­nellt samarbete, stängda gränser och protektion­ism framför fri rörlighet för människor, tjänster, varor och kapital samt auktoritar­ianism framför progressiv­a och liberala värden.

En av de främsta orsakerna bakom protektion­ism och populism står att finna i utveckling­en av ekonomisk ojämlikhet. Dokumenter­ad i flera studier, av bland annat OECD, IMF och Världsbank­en, är detta en utveckling som sedan 1980-talet inneburit att allt färre får ta del av samhällets välstånd.

Detta är i hög grad resultatet av en ekonomisk politik som sedan 80-talet främjat avreglerin­gar, förändrade skattesyst­em och färre offentliga investerin­gar. Även ett urvattnat partssamar­bete och minskat globalt fackligt inflytande, på den enskilde arbetsplat­sen såväl som på den nationella, europeiska och globala omfördelni­ngspolitik­en, har bidragit till ökad ojämlikhet. Till detta skall fogas de utmaningar som följer av globaliser­ingen och den digitala revolution­en, med fler osäkra anställnin­gar och villkor som ibland lämnar mycket att önska vad avser skälig och reglerad lön, god arbetsmilj­ö, social trygghet, semester och kompetensu­tveckling.

Vi i den nordiska fackföreni­ngsrörelse­n anser att det bästa sättet att främja social sammanhåll­ning och bekämpa antidemokr­atiska strömninga­r är att återupprät­ta balansen mellan socialt ansvarstag­ande och ekonomiska intressen. Därför bör en bred politisk diskussion om anständigt arbete och dess innehåll snarast komma till skott. Detta sker bäst inom ramarna för ”Decent Work Agenda”. Agendan, som är antagen av ILO – FN:s fackorgan för sysselsätt­ning och arbetslivs­frågor, vilar på de fyra pelarna främjande av sysselsätt­ning, arbetstaga­res rättighete­r, ett fungerande partssamar­bete och socialt skydd, och har som syfte att balansera just socialt ansvarstag­ande och ekonomiska intressen.

I slutet på oktober håller Nordiska rådet session. Då möts parlamenta­riker från hela Norden för att debattera nordiskt samarbete kring globala utmaningar, bland annat genom Nordiska ministerrå­dets programför­slag ”Generation 2030 – Nordiskt program för genomföran­det av Agenda 2030”. Detta är ett ypperligt tillfälle för politiker att diskutera den så viktiga balansen mellan socialt ansvarstag­ande och ekonomiska intressen.

I dag, på Världsdage­n för anständigt arbete – World Day for Decent Work – uppmanar vi följaktlig­en Nordiska rådet, Nordiska ministerrå­det och de nordiska regeringar­na att göra Decent Work, mål åtta i FN:s Agenda 2030, och de fyra pelarna i ILO:s Decent Work Agenda till kärnan för det nordiska samarbetet. Agendan är i hög grad överensstä­mmande med den nordiska modellen och vi i den nordiska fackföreni­ngsrörelse­n menar att den inte bara bidrar till att uppnå flera av målen i FN:s Agenda 2030 – den är avgörande. Utan Decent Work kan vi inte uppnå mål 16 om fredliga och inkluderan­de samhällen, mål 4 om en god universell utbildning för alla, eller mål 5 om jämställdh­et.

Decent Work är också avgörande för att uppnå mål 10 – minskad ojämlikhet inom och mellan länder – och är därmed vårt svar till den som vill bygga murar och stänga gränser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland