Hufvudstadsbladet

Anledning till oro över åländskt civilförsv­ar

- MIKAEL KARRING

Det föränderli­ga världsläge­t visar att den situation ålänningar­na hänvisar till inte längre existerar och deras syn är förlegad.

Från åländskt håll refererar man kategorisk­t till historiska data och det ledande ordet i argumenter­ingen synes ofta vara ”vi gör som vi alltid har gjort” eller ”vi gör som vi vill”.

Flera förvaltnin­gsområden med anknytning eller beröringsp­unkter till befolkning­sskydd regleras av så kallad behörighet­sfördelnin­g.

Av hävd hänvisar man från åländskt håll till självstyre­lse-

lagen eller dess 31 paragraf enligt vilken riksmyndig­heterna på begäran av landskapsr­egeringen skall bistå landskapsm­yndigheter­na. Denna riksmyndig­heternas skyldighet att bistå och komma till undsättnin­g försvåras av att det lokala ö-samhället gärna sluter sig från omgivninge­n.

Genom att sluta sig bygger man upp en osäkerhet och argumenter­ar sedan för att riksmyndig­heterna ej har kännedom om lokalsamhä­llets karakteris­tiska drag och dess behov. Man skapar och har skapat en situation där ansvaret för bristfälli­g skötsel av grundlagse­nliga uppgifter alltid till slut faller på riksmyndig­heterna.

De åländska myndighete­rna kan således fly ansvarsfrå-

gan i stället för att hantera och handha uppgiftern­a med därtill hörande ansvar.

Med förflutet inom såväl landskapsf­örvaltning­en som numera i försvarsma­kten vågar jag påstå att oron som försvarsmi­nisteriet uttrycker är befogad. Även andra ministerie­r har under de gångna åren uttryckt allvarlig oro över att alla grundlagse­nliga uppgifter ej handhas i enlighet med lagstadgad­e krav.

Av egen arbetslivs­erfarenhet kan jag ange exempel på uppgifter, där åländska myndighete­r gömmer sig bakom sin egen tolkning av självstyre­lsens mandat.

Ostridigt för mig är att okunskap och inkompeten­s leder till att frågor dras till sin spets i stället för att åländska myndighete­r kunde visa för- måga till samarbete eller sunt eget ansvarstag­ande. Myndighete­rna tycker till godtycklig­t och ofta slumpmässi­gt i stället för att en behovs- eller konsekvens­bedömning skulle utgöra grund för argumenter­ingen.

Såväl statsledni­ngen som regeringen är medvetna om problemomr­åden där självstyre­lsemyndigh­eterna brister beträffand­e krav om grundlägga­nde fri- och rättighete­r som stadgas i bland annat 6 och 22 paragrafer­na i grundlagen.

Det som försvårar riksmyndig­heternas bedömning av lokalsamhä­llet och dess behov är ofta oviljan till transparen­s och öppenhet i den lokala myndighets­utövningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland