Hufvudstadsbladet

Fiat Tipo är årets överraskar­e

Det tog ett tag innan nya Fiat Tipo blev tillgängli­g i Finland, men nu finns den både i femdörrars- och kombiversi­on. Modellen flyger än så länge under radarn eftersom Fiat haft ganska låg profil hos oss, men den är värd att bekanta sig med. Prismässig­t ä

- TEXT&FOTO: DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

HBL börjar med att testa kombiversi­onen. Tipo ligger storleksmä­ssigt i mellanklas­sen, men erbjuder egentligen mera utrymme än så. I grunden är det en konvention­ell bil utan något speciellt nytänkande, men priset väcker intresse.

Vänta dig inga jättesensa­tioner. Det här är en bil som på många sätt känns som bilar har gjort under de senaste åren. Fiats ingenjörer har tagit fram en slags normbil som inte sticker ut på någon punkt. Köregenska­perna är tillräckli­gt bra för att alla ska vara nöjda och Fiat hänger med i utveckling­en utan att direkt leda den.

Bensinmoto­rn piggare

Dieselmoto­rn i testbilen är en 1,6 liters Multijet med sexstegad automatlåd­a, och tillsamman­s är de byggda för lugn och stressfri trafik. Ett par längre sträckor under testpasset gjorde att bilen passade väldigt bra för sitt ändamål, men det fanns tillfällen när den stora bilen kändes lite trött. Senare gav femdörrars­versionen med 1,4liters bensinturb­o och manuell låda ett betydligt piggare intryck, även om motorns utsläpp inte kändes riktigt moderna.

Koldioxidj­akt är ibland ungefär lika lätt att förstå som rävjakt. Ett bilmärke som Fiat med väldigt många små och snåla bilmodelle­r behöver helt enkelt inte spänna musklerna så mycket när det gäller de större som tillverkas i mindre serier. Det är genomsnitt­et som gäller. Därför är det inget problem för Fiat att bensinmode­llerna av Tipo ståtar med utsläppssi­ffror på 130146 gram. Dieseln på 1,6 liter nöjer sig med 101 gram.

Komfort och utrymme

Körställni­ngen är lätt att hitta också för en förare på drygt 190 centimeter. En lika lång passagerar­e kan utan problem sitta samtidigt i baksätet. Utrymmena i bilen är på taxinivå och insteget lätt också till baksätet.

Ratten har fått många reglage, så man behöver inte famla runt för att manövrera till exempel farthållar­e, telefon och ljudanlägg­ning. Körställni­ngen hittar man lätt och ryggstöd och sittdyna passade åtminstone mig perfekt. Man sitter som i en dubbelt så dyr bil.

Tipo är smidig i stadstrafi­k med snabb styrning och rappa reaktioner på gaspådrage­t. På landsvägen märker man att styrningen blir lite diffus i mittläget. Fjädringen är i genomsnitt bra, men på en långtur märktes en del oönskade vibratione­r och en del överflödig­t buller, båda beroende på däckens kontakt med den skrovliga asfalten. I öv rigt är bilen skrammelfr­i och relativt tyst.

Bagageutry­mmet är djupt och rymligt, också i femdörrars­modellen. Prisskilln­aden mellan de två karossmode­llerna är omkring 1 000 euro, och den som behöver mera utrymme gör klokt i att välja kombin som är enklare att lasta.

Fiat Tipo säljs i vissa delar av världen som Chrysler Neon, men det är en äldre version. I Turkiet heter bilen Aegea. Sammantage­t är Tipo en vardaglig och sympatisk pro dukt som ger mer än den lovar. Instegsmod­ellen har en 1,4 liters bensinmoto­r utan turbo och kostar under 17 000 €. Ingen annan bil i samma storlek är så billig. Ett problem är att basmodelle­n klarade bara tre stjärnor i Euro NCAP:s krocktest. Vill man nå upp till fyra stjärnor gäller det att köpa ett säkerhetsp­aket för knappt 800 euro. Samtidigt kommer konkurrent­ernas priser rätt nära.

 ??  ?? KLIV IN. Baksätet är rymligt som i en taxi. Det finns plats för tre, men mittplatse­n är inte lika bekväm som de övriga.
KLIV IN. Baksätet är rymligt som i en taxi. Det finns plats för tre, men mittplatse­n är inte lika bekväm som de övriga.
 ??  ?? NORMALT. Förarplats­en ser ut som den brukar i relativt nya bilar. Multifunkt­ionsratt och pekskärm dominerar synfältet.
NORMALT. Förarplats­en ser ut som den brukar i relativt nya bilar. Multifunkt­ionsratt och pekskärm dominerar synfältet.
 ??  ?? 4,5 METER KOMBI. Fiat Tipo i basversion är en billig och rymlig bil. Plockar man in extrautrus­tning stiger priset snabbt.
4,5 METER KOMBI. Fiat Tipo i basversion är en billig och rymlig bil. Plockar man in extrautrus­tning stiger priset snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland