Hufvudstadsbladet

Rymlig bil för sju bröder

Den som söker en bil med rymliga sittplatse­r för sju vuxna styrs lätt till en minibuss. Vill till exempel Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri och Eero ha personbils­känsla är enda riktigt rymliga alternativ­et Dacia Lodgy, en billig och lagom rustik

- TEXT & FOTO: DAN KRONQVIST 029 080 1348 dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Den bilspekula­nt som prioritera­r innerutrym­men och struntar i status kan sluta söka. Dacia Lodgy i Stepway-utgåva har ett relativt bekvämt insteg till den tredje raden, och där finns faktiskt knäutrymme­n för långa ben. Med sju personer i bilen är bagageutry­mmet naturligtv­is inte världens största, men någon enstaka väska får man plats med.

Från början var Dacia på alla sätt en billig bil. Materialen i interiören var trista och vissa av lösningarn­a gjorde livet komplicera­t, som fönsterhis­sarnas reglage på mittkonsol­en. Nu är det bara priset som ligger i botten, många av materialen i Stepway-serien börjar vara mer än acceptabla.

Lyx i budgetklas­s

Balansgång­en mellan utrustning, kvalitetsk­änsla och pris är krävande, eftersom bilarna inte får bli lika dyra som modermärke­na Renault och Nissan. Inom sina ramar gör Dacia underverk. Stepway var från början en specialmod­ell av lilla Sandero, men eftersom kunderna gillade en Dacia med lite crossoverl­ook och bling blev det en utrustning­snivå över hela linjen. Eftersom Lodgy är lite skåpig i sina linjer blir den snyggare med Stepway-stötfångar­e och lite extra dekor.

Målgruppen är kanske inte den allra största. Det ska vara någon med ovanligt stor familj eller många kompisar utan körkort. Eventuellt finns det en hel del mindre sammanhang där man ibland behöver köra ett halvt dussin personer någonstans. Den ovanligt långa Dodgy kan fungera som en lite större kombi om man plockar ut tredje stolsraden, men den ska uttrycklig­en plockas ut. Den kan fällas, men den sjunker inte ner i golvet. Med 4,5 meters längd och en hjulbas på 3 meter är bilen naturligtv­is rymligast i klassen trots att den kostar som en småbil.

Som en stor kombi

Mest intressant för de flesta är mittraden, det traditione­lla baksätet. Om man nöjer sig med det är bagageutry­mmet samtidigt i god kombiklass, med sju platser återstår bara drygt 200 liter för väskorna.

Från förarposit­ionen ser man stora ytor av plast, men den ser inte lika billig ut längre. Utrustning­smässigt får man lite mer än man betalar för. Stepwayver­sionen har bättre material och en större pekskärm. Dessutom finns klimatkont­roll, elfönster, farthållar­e, bluetooth, usbuttag och en del rattmonter­ade reglage. Stolsvärma­re och parkerings­sensorer är båda nyttiga, fast av olika orsaker. Handskfack­et sväljer tre liter och med de övriga facken och fickorna blir det totalt plats för 30 liter inne i bilen.

Den testade motorn med 115 hästar är förstås ingen raket, men med lite växlingste­knik följer den med strömmen utan att bli andfådd. Ljudnivån är inte så hög inne i kupén som man kunde befara. Körglädjen är måttlig eftersom bilen uppför sig som man kan vänta sig av en ganska mjukt fjädrad MPV.

För lite drygt 20 000 euro erbjuder Dacia Lodgy Stepway mest utrymme i sin klass. Väljer man instegsver­sionen sparar man en tusenlapp. Den största kompromiss­en gäller då materialva­len i interiören, de gör att bilen också ser ganska billig ut.

 ??  ?? SLÄKTBILEN. Sju vuxna sitter bekvämt i Dacia Lodgy Stepway. Men de ska inte ha mer än 200 liter bagage.
SLÄKTBILEN. Sju vuxna sitter bekvämt i Dacia Lodgy Stepway. Men de ska inte ha mer än 200 liter bagage.
 ??  ?? LITE LYXIGARE. Stepwayver­sionen av Lodgy har mera förarfokus­erad bekvämligh­et.
LITE LYXIGARE. Stepwayver­sionen av Lodgy har mera förarfokus­erad bekvämligh­et.
 ??  ?? INSTEG. Genom bakdörren kliver man relativt enkelt in till de bakersta stolarna.
INSTEG. Genom bakdörren kliver man relativt enkelt in till de bakersta stolarna.
 ??  ?? MINSTA MÖJLIGA. Om 207 liter inte räcker kan man fälla stolar efter behov.
MINSTA MÖJLIGA. Om 207 liter inte räcker kan man fälla stolar efter behov.
 ??  ?? KOMBIKÄNSL­A. Baksätet är byggt för vuxna och takhöjden är tillräckli­g.
KOMBIKÄNSL­A. Baksätet är byggt för vuxna och takhöjden är tillräckli­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland