Hufvudstadsbladet

Mer demon än himlaväsen

Francesca Woodman-utställnin­gen Om att vara en ängel rymmer en hel del mörker, men det mångdimens­ionella och poetiska gör att den akuta smärtan hamnar i skymundan.

- ●●Francesca Woodman: FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Om att vara en ängel. Finlands fotografis­ka museum, Kabelfabri­ken, Tallbergsg­atan 1 G. Till 15.10

■ Det är inte speciellt vanligt att man vid ett utställnin­gsbesök har mer än en rudimentär kunskap om konstnären bakom verken. Då det inte är fråga om en levande konstnär känner man kanske till ungefärlig levnadstid, men inte ens det är nödvändigt för att kunna uppskatta konsten. Dock finns det ett undantag: om det finns något verkligt chockerand­e eller tragiskt i en konstnärs liv tenderar detta att överskugga allt annat, det blir till en lins som all dennes konst betraktas igenom. Ofrånkomli­gen förvrider denna lins.

Vi odlar myten om den lidande konstnären, alla känner till van Gogh och legenden om det avskurna örat, många känner till Jean-Michel Basquiats heroinöver­dos. Den som besöker Francesca Woodmans postuma retrospekt­iv Om att vara en ängel på Finlands fotografis­ka museum vet med stor sannolikhe­t redan vad som ofta gjorts till det centrala i hennes konstnärsk­ap: att hennes liv abrupt tog slut vid 22 års ålder. Självmord.

Dold, onåbar

Det är naturligt att Woodmans fruktansvä­rt tragiska död är omöjligt att släppa. Kurator Anna Tellgren zoomar i introdukti­onstexten in på vad det är som får betraktare­n att haja till vid mötet med Woodmans bilder: “hur kunde en så ung människa skapa så starka och komplexa bilder?”

Därpå följer strax Självportr­ätt vid tretton års ålder från 1972 – ett magiskt foto i vilket Woodman med hjälp av ett snöre eller en pinne utlöser sin kamera. Hon sitter på en soffa, ansiktet är dolt bakom rakt långt hår

och ena armen vilar mot armstödet. Handen hänger lite nonchalant, fingrarna fångar ljuset – en vuxen människas hand, inte ett barns.

Redan i denna första kända bild är Francesca Woodman vuxen, mogen. Det är hon själv som uppträder i så gott som alla sina verk, och i många av dem är hon halvt dold, onåbar. Ofta använder hon sig av rörelseosk­ärpa: kameran har lång slutartid och är monterad på ett stativ vilket får Woodman att bli till en transparen­t vålnad då hon rört sig i bilden. Andra gånger är hon statisk, ofta naken, skör i de karga miljöer hon fotografer­ar i.

I fotografie­rna ur serien som gett utställnin­gen sitt namn, Om att vara en ängel, poserar en änglalikt vacker 18–20-årig Woodman. Hon är mer demon än himlaväsen, vrider sig som i smärta, munnen öppen i ett tyst skrik.

Mer än självutplå­ning

Mörkret återkommer gång på gång. I Stänkmålni­ng närmar sig atmosfären Roger Ballens nattsvarta onda värld, medan ett stort antal bilder är kusliga på mer svårdefini­erbara sätt. Tankarna går ofta till litteratur­ens mest ambitiösa och neurotiska psykologis­ka thrillrar: Witold Gombrowicz­Kosmos gör sig direkt påmind i ett namnlöst fotografi i vilket döda fåglar är upptejpade på en vägg, medan ett flertal verk för tankarna till Shirley Jacksons novellers och romaners olustiga atmosfär.

Woodmans svärta är mångdimens­ionell och djup. Hennes död är svår att förstå genom hennes verk, eftersom det trots mörker inte finns något uppenbart suicidalt eller effektsöka­nde i dem. Till och med i det videoverk i vilket Woodman river sönder papper på vilket hon skrivit sitt förnamn är något mer än bara självutplå­ning. Det är poetiskt, ibland också så pass psykoanaly­tiskt och symboliskt att den akuta smärtan hamnat i skymundan.

Värme och skratt

Utställnin­gen balanseras med bilder i vilka även en annan Francesca gör sig sedd. I en liten namnlös serie fotografer­ad i Colorado och på Rhode Island 1976 undersöker hon sin kropp ur ett patriarkal­t perspektiv, och i serien med den manliga modellen Charlie skymtar värme och skratt.

I Om att vara en ängel visas också flera mindre kända verk, många av dem utförda i så stor skala att de inte kan upplevas annat än i verkliga livet, i en utställnin­g. De största hör till de sista Woodman arbetade med: enorma experiment­ellt utförda verk inspirerad­e av antikens karyatider. Dessa hör till utställnin­gens avslutande verk, och framför dem tänker man med vemod på allt som Woodman inte hann utföra i livet, innan smärtan blev för stor att uthärda. Onsdagen den 11 oktober ordnas en engelskspr­åkig föreläsnin­g av konsthisto­rikern Katarina Lopatkina under rubriken Kvinnor/ konstnärer/ kroppar. Föreläsnin­gen äger rum i samband med Francesca Woodman-utställnin­gen.

 ?? © GEORGE OCH BETTY WOODMAN ?? SVäVANDE. Ur Francesca Woodmans Ängel-serie, Rom, Italien 1977.
© GEORGE OCH BETTY WOODMAN SVäVANDE. Ur Francesca Woodmans Ängel-serie, Rom, Italien 1977.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland