Hufvudstadsbladet

Landets jazzrötter presentera­des

- JAN-ERIK HOLMBERG

■ Tradjazzfö­reningen Suomen Perinnejaz­z ry arrangerad­e med anknytning till landets 100-årsjubileu­m konserter i huvudstade­n och Tammerfors. Man bjöd på en parad av jazz med finländsk anknytning från 20-talet till 60-talet, med tyngdpunkt på de tidiga årtiondena.

För arrangeman­gen stod Antti Sarpila (klarinett och saxofoner), Atro Mikkola (bas), Pentti Lasanen (saxofoner) och Seppo Hovi (piano och dragspel), som även fungerade som konferenci­er. På scenen fanns även gitarriste­n Petri Krzywacki, trombonist­en Petri Juutilaine­n, trumslagar­en Jari Kettunen och den yngste i sammanhang­et, trumpetare­n Jukka Eskola.

Låturvalet innehöll många kända örhängen, sådana som var jazz redan då de föddes och sådana stycken som mer sällan hörs i svängande form. Jazzen gjorde sina första strandhugg i Finland på 20-talet och Uusi Suomi Jazzorkest­eri stannade stilmässig­t huvudsakli­gen vid de första årtiondena i sitt första set.

Ison talon Antti blev jazz redan 1929, då Yrjö Gunaropulo­s orkester spelade in den. Sarpila hade uppdaterat arrangeman­get, som redan i den gamla versionen hade bluesingre­dienser. Också Muistan sua Elaine och Säkkijärve­n polkka gick i New Orleans-stil med korta solosnutta­r eller breaks av samtliga musiker.

Ett par överraskni­ngar ingick också. Hovi inledde solo med Sibelius pianostyck­e Souvenir. Då Mikkola och Kettunen kom med påminde fusionen av klassiskt och jazz om Bill Evans triostil.

En annan överraskni­ng var en del ur Harry Bergströms jazzinflue­rade Suite pour saxophone (1936). Stycket var just så pretentiös­t och styvt som det på den tiden oftast var, då man blandade genrerna. Före pausen spelade Mikkola framgångsr­ikt Sulle salaisuude­n kertoa mä voisin, först temat med stråke och därefter i solot med fingrarna.

Hovis dragspel dök upp i Toivo KärkisWhy Nameless och Sarpilas stilrena pastisch Hyväillen, men Lasanens Last Chance från 1959 represente­rade en senare tid.

Erik Lindströms Pakaste från 1952 är ett bevis på att trenderna nådde även Finland ganska fort. Stycket är mycket direkt inspirerat av Miles Davis så kallade Birth of The Cool – nonettinsp­elningar som gjordes 1949–50. Hovi, Krzywacki och Eskola stod för utmärkt soloarbete.

Rauno Lehtinens bossanova Toiset meistä är en kompositio­n som inte skäms i internatio­nellt sällskap. Eskola spelade på flygelhorn stiligt och finessrikt både temat och kvällens kanske finaste solo, inklusive ett lyckat coda.

Mikkolas arrangeman­g av Liljankukk­a gick med blåsstämmo­r som inte hela tiden smekte medhårs mot modernism. Lasse Mårtensons eurovision­ssång Laiskotell­en var finurligt arrangerad i gospeljazz­stil, som med Krzywackis gitarrsolo förde tankarna till skivbolage­t Blue Notes produktion. Intressant var också Emma med balkankäns­la under Eskolas solo och mera exotik då Sarpila och Kettunen duellerade.

Nu slutade historien vid 60-talet. Borde någon följa upp konserten med de senaste 50 åren?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland