Hufvudstadsbladet

Honka snuvade PK-35 på guldet

Fotboll Totalt orädd sprang hon rakt in i PK-35-målvakten Pauliina Tähtinen. Men hann före det få pannan på bollen. Liggande, halvt groggy såg hon sedan lädret rulla i mål. I matchens sista minut. Snacka om dramatik då Honka snuvade PK-35 på guldet.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi PK-35 0 – Honka 1

Kinden är svullen som en ballong. Men det stör inte matchhjält­en alls.

– Det här guldet var så värt den smällen. Lite smärta får man tåla och det stör mig inte alls, säger Auvinen och trycker en ispåse mot kinden för att få ner den värsta svullnaden inför guldfesten som inte lär ta slut i första taget.

– Tror inte det blir mycket sömn i natt för någon av oss. Och de här tjejerna är verkligen värda en brakfest, säger tränaren Luciano Posillipo.

För PK-35 hade oavgjort räckt för guld, Honka behövde en seger för att passera de tre senaste säsongerna­s mästare.

Honka var mer aktivt, skapade betydligt mera framåt och hade till slut jobbat ihop till ett mål.

– Jag kan inte säga att vi skulle ha gripits av panik trots att klockan tickade mot 90 minuter. Vi var säkra på att vi får en chans till och sätter den, säger Linda Nyman som varit utmärkt hela säsongen i Honka.

PK-35 var aningen för passivt, något som i viss mån präglat lagets spel hela säsongen. Men lagkaptene­n Sanni Saarinen poängterar att man verkligen inte gick in för att spela 0–0.

– Vi gick för seger men Honka försvarade väldigt bra och vi lyckades inte skapa de chanser vi normalt sett skapar, säger Saarinen med en blick som säger mer än tusen ord.

Att tappa ett guld är alltid tungt, att göra det i säsongens sista match i den sista ordinarie matchminut­en måste kännas för jäkligt.

– Jo du, tar nog en stund att komma över det här.

Lång process

Honkas senaste guld var daterat till 2008. Enligt tränare Posillipo såddes fröet för framgång 2015 då man gjorde om det mesta inom klubben.

– Redan slutet på fjolåret var bra. I år har det bara fortsatt, säger han. Var det någon särskild händelse eller match som fick allt att falla på plats? – Vi har varit väldigt jämna. Och så har vi varit öppna mot varandra och tagit tag i också i svårare saker. Vi har varit ärliga inom gruppen helt enkelt. Men ska jag säga en match var det att vi slog Åland United i premiären. Vi hade förlorat mot dem 2015 och 2016. Att vi slog dem var en fingervisn­ing för vad som komma skulle.

Honka har inga kontrakt för nästa säsong då man inom laget kommit överens om att spela säsongen slut först och sedan ta tag i det övriga. Men som finska mästare med Champions League-fotboll på agendan nästa år är suget garanterat stort att komma till Hagalund.

– Champions League och Europa blir en ny sak för mig. Det ska bli verkligt intressant. Häftigt helt enkelt, säger Posillipo.

Matchvinna­ren Auvinen hör till veteranern­a inom laget. 30 år har hon hunnit bli och ingen vet väl om hon fortsatt karriären om det inte blivit guld.

– Nu lär jag nog fortsätta. Champions League lockar verkligen, säger Auvinen.

Tränare Posillipo har inget kontrakt för nästa säsong.

– Kanske att guldet räcker för förnyat förtroende, skrattar han.

Inte heller han lät sig gripas av panik trots att minuterna tickade i väg.

– Vi hade ett bra grepp om matchen hela tiden och jag var övertygad om att vi sätter en balja till slut. Det här laget ger inte upp.

Rafflande avslutning på säsongen blev det sannerlige­n. Guldet avgjordes i slutminute­rna och HJK vände 0–1 till 2–1 under de avslutande fem minuterna mot TPS. Därmed grep Klubi bronset.

Till slut får Auvinen säga vad som avgjorde guldet till Honkas fördel.

– Bredden på truppen. Vi har väldigt bra spelare på varje position. Den interna konkurrens­en är tuff och det håller oss på alerten, säger Auvinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Honka är finska mästare efter en paus på nio år.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Honka är finska mästare efter en paus på nio år.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? KAPTENEN STEG FRAM. Då det krävdes som mest var Anna Auvinen bäst.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO KAPTENEN STEG FRAM. Då det krävdes som mest var Anna Auvinen bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland