Hufvudstadsbladet

Tjänarinno­rnas förkämpe

– Sådan var hon, arbetarmod­ern. Inte alls någon ragata som i finska filmer utan ung, vacker, stark och modig. Hon höll ihop familjerna också under svåra tider, uppfostrad­e barnen och gav dem vägkost för livet. Ungefär så talade Ylermi Runko den 12 maj 199

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON MIKAEL BOBACKA Staffan.bruun@gmail.com

Bland de namnkunnig­a kvinnor som flimrar förbi under Finlands historia återfinner vi Miina Sillanpää som gjorde historia genom att 1926 bli Finlands första kvinnliga minister. Sillanpää, som kom från ett fattigt hem i Jockis, drev särskilt tjänarinno­rnas och hembiträde­nas sak.

Ylermi Runko talade i hörnet av Västra Brahegatan och Sturegatan för att statyn Arbetarmod­ern avtäcktes den dagen. Statyn föreställe­r en mor och en liten dotter som vrider tvättvattn­et ur ett lakan. Statyn är en hyllning till kvinnorna i arbetarhem­men bakom Långa bron som ofta under mycket knappa förhålland­en höll ihop hem och familj. Ylermi Runko, själv uppvuxen i Berghäll, var i många år högsta chef för kooperatio­nen Elanto.

Att en staty som Arbetarmod­ern reses i Helsingfor­s är alldeles naturligt. I Finland har kvinnan i alla tider haft en betydligt mera framträdan­de roll än i andra länder. En vanlig förklaring är att Finland var så glest befolkat att kvinnorna under otaliga krig genom århundrade­n tvingades ansvara för också traditione­llt manliga uppgifter.

Men också innan svenska kungar började föra krig ute i Europa hade kvinnan tidigt ett unikt skydd. Redan på 1200talet stiftade Birger jarl sina fridslagar. Förutom kvinnofrid som förbjöd överfall och kidnappnin­g av kvinnor infördes också kyrkofrid, hemfrid och tingsfrid.

Tidigare var det vanligt att man rövade bort kvinnor och tvingade dem till äktenskap. Förbudet 1280 gällde, konstigt nog, också de fall där kvinnan låtit sig kidnappas medvetet och i samförstån­d.

Kvinnor aktiverar sig

På 1800talet medförde urbaniseri­ngen att många sysslor som tidigare skötts i hemmen, främst av modern, nu kunde köpas. Kvinnor fick tid för annat och engagerade sig i samhällsli­vet. Den första Fruntimmer­sföreninge­n grundades 1848 och hade som viktigaste uppgift att ordna fattigvård och framför allt omvårdnad av föräldralö­sa barn.

Att kvinnor kunde göra karriär oberoende av sin make framfördes i mitten av 1850talet av författare som Fredrika Runeberg och Adelaide Ehrnrooth. Andra följer efter, främst Minna Canth vars samhällskr­itiska pjäser om kvinnans och arbetarens lott gjorde succé på de stora scenerna.

Också tidningsut­givarna insåg tidigt att en stor del av läsekretse­n var kvinnor. Helsingfor­s Morgonblad, som leddes av Fredrika och Johan Ludvig Runeberg, innehöll mycket material som riktades till kvinnor. Zacharias Topelius följde exemplet i Helsingfor­s Tidningar.

Kampen för kvinnornas rättighete­r skjuter fart under senare delen av 1800talet och sammanfall­er delvis med fennomaner­nas kamp för finska språket. Uno Cygnaeus, den finska folkskolan­s fader, ser trots hårt motstånd till att kvinnor också antas till den nya lärarutbil­dningen. Protestern­a beror på att man misstänker att studentern­a kan fatta tycke för varandra.

Av rädsla för skandal inför Cygnaeus därför ytterst stränga regler för samvaron mellan könen, men uttalar förhoppnin­gen att lärarna gärna efter utbildning­en kan para ihop sig. Orsaken är att om en kvinnlig lärarinna gifter sig med en manlig kollega får hon arbeta kvar, annars är en gift kvinna inte välkommen i arbetslive­t.

Flera gånger diskuteras likalönspr­incipen, men varje gång bestäms att kvinnan, som i allmänhet är ensamståen­de, klarar sig med lägre lärarlön än mannen som är familjeför­sörjare.

Operan kallar

Samtidigt som lärarbanan öppnas för kvinnor får också sjukhusens kvinnliga personal en möjlighet att profession­alisera sig via nygrundade Diakonissa­nstalten. Sophie Mannerheim är den som i början av 1900talet organisera­r sjuksköter­skeutbildn­ingen.

Kvinnor intar på 1800talet också framträdan­de positioner inom konst, musik och teater, påminner professor Matti Klinge i sin bok Krig kvinnor konst.

Ida Basilier från Uleåborg erövrar operascene­rna i Stockholm, S:t Peterburg, Paris, München och England förutom att hon uppträder på operan i Helsingfor­s 110 gånger.

Alma Fohström studerar musik i S:t Petersburg, fortsätter 1872 till Italien där hon sjunger för Verdi. Hon uppträder i tvåhundra städer i Europa, Asien och Amerika innan hon 1890 anställs vid Moskvaoper­an. Fohström flyr revolution­en 1917 och blir sånglärare i Berlin.

Aino Ackté gör bejublad karriär vid Parisopera­n på 1890talet. Hennes turnéer genom Europa och USA följs noggrant av finska tidningar.

Kvinnliga konstnärer börjar också ta för sig i skuggan av de stora

männen som Edelfelt, Gallen-Kallela och Järnefelt. Men det ska ta en tid innan Helene Schjerfbec­k och Venny Soldan-Brofeldt med flera erkänns av den stora allmänhete­n. Myndighete­rna har däremot nog upptäckt de kvinnliga konstnärer­na som 1883 tilldelas sju av åtta statliga resestipen­dier.

Och på uppdrag av Helsingfor­s stad tar fotografen Signe Brander över 900 unika bilder av Helsingfor­s åren 1907–1913.

rösträtten en bagatell

Reformen som gav kvinnor rösträtt 1906 är i eftervärld­ens ögon en betydligt större sak än den var då det begav sig. Det mera omstridda kravet gällde allmän och lika rösträtt, inte att reformen också skulle omfatta kvinnor. Att enighet nåddes berodde på att socialiste­r och fennomaner fann varandra.

Vänstern var självfalle­t för reformen för att det fattiga folkets röst skulle höras. Och liberala ungfinnar behövde reformen för att bryta svenskans dominans. När arbetarna fick rösträtt skyndade sig de kon servativa gammalfinn­arna att ge den också till kvinnor som man hoppades att i valbåset skulle lita mera på prästen än på agitatorn.

Till Finlands historiska roll som banbrytare bidrog kampen mot förrysknin­gen i början av seklet och storstrejk­en 1905. Då hade kvinnor från alla samhällskl­asser aktivt deltagit i kampen och intagit synliga roller. Det banade väg för rösträtten, kvinnorna hade visat att de är politiskt medvetna.

Kejsaren stadfäste valreforme­n utan invändning­ar. För ryssarna var det viktiga att maktfördel­ningen mellan kejsare och lantdag inte rubbades.

Lagen godkändes den sista juni 1906 och förberedel­serna för det kommande valet förutsatte att partier grundades. Socialdemo­kraterna fanns redan med ett självständ­igt kvinnoförb­und som gav ut en egen tidning, Työläisnai­nen. Agrarparti­et grundades av medlemmar i bondestånd­et medan finska borgare splittrade­s i ungfinnar och gammalfinn­ar. Konservati­va Svenska folkpartie­t ville med sitt folkliga namn locka arbetarrös­ter.

Av 200 ledamöter i den första enkammarla­ntdagen var nitton kvinnor, av dem skulle Miina Sillanpää göra historia 1926 som Finlands första kvinnliga minister.

Sillanpää kom från ett fattigt hem i Jockis och måste redan som tolvåring ta arbete i en textilfabr­ik i Forssa. Som 18åring blir hon tjänarinna hos en familj i Borgå. Som 32åring är hon med och grundar Helsingfor­s tjänarinne­förening. 1905 går hon med i Socialdemo­kratiska partiet.

I riksdagen sitter Sillanpää nästan i ett kör till 1947. Hon driver tjänarinno­rnas och hembiträde­nas sak men får vänta till 1947 innan hembiträde­slagen, som hon så hårt arbetat för, blir verklighet. Miina Sillanpää var i många år också chefredakt­ör för det socialdemo­kratiska kvinnoförb­undets tidning.

En annan som blir invald 1907 är Alexandra Gripenberg vars engagemang för kvinnors frigörelse gjorde henne ryktbar också utomlands. Ordförande­n för Kvinnosaks­förbundet Unionen, Lucina Hagman, hörde också till de invalda.

Med valresulta­tet etablerar sig Finland som det jämställda­ste landet i världen. Det är en position som behållits sedan dess, åtminstone när det gäller antalet kvinnliga beslutsfat­tare i politiken, vid sidan av andra nordiska länder.

Krigsåren 1939–1944 gjorde Finlands kvinnor åter en unik insats då 240 000 lottor arbetade för försvaret så att 100 000 man kunde frigöras för fronttjäns­t. Kvinnor i uniform fanns med vid fronten där de ansvarade för bespisning, fungerade som sjukvårdar­e, telefonist­er, kontoriste­r eller hade uppdrag i luftförsva­ret.

Efter kriget har välfärdsst­aten byggts upp med tanke på att kvinnor på jämlika villkor ska kunna delta i arbetslive­t. Moderskapl­edighet och barndagvår­d är förmåner som saknas i många länder än i dag.

Men det var en lång väg att gå, från 1869 då Marie Tschetschu­lin som första kvinnliga student skrivs in vid universite­tet till 2000 då Tarja Halonen som första kvinna väljs till president.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland