Hufvudstadsbladet

53 miljoner dollar höll på att försvinna på Ethereum

Eftersom blockkedja­n är en ung teknologi finns det förstås ännu en del saker som måste finslipas. Både bitcoin och Ethereum har drabbats av en del motgångar. En av Ethereums största motgångar skedde förra sommaren.

- Staffan småros

Sommaren 2016 kunde man på hbl. fi (17.6.2016) läsa om ett massivt rån som ingen hade hört talas om. Någon höll på att stjäla 53 miljoner dollar från applikatio­nen Decentrali­zed Autonomous Organisati­on, DAO, på Ethereum. DAO var ett projekt där användare kunde investera pengar eller Ether i utbyte mot att få rösträtt om hur pengarna ska användas.

DAO blev väldigt framgångsr­ikt och ska ha lockat investerin­gar upp emot 150 miljoner dollar. Problemet var bara att det fanns en liten bugg i koden för DAO:s smarta kontrakt på Ethereum. Den här buggen lyckades någon utnyttja för att stjäla 53 miljoner dollar ur projektet. På grund av en funktion i DAO kunde den här personen inte lyfta pengarna direkt, utan det fanns tid att fundera på en lösning på problemet.

Det hela slutade med att man i princip hoppade tillbaka i blockked jan till ett läge precis innan attacken skedde. Men det här betydde också att blockkedja­n delade sig. Tanken var att alla skulle hoppa över till den nya kedjan, men alla tyckte inte att det här var rätt lösning och den gamla kedjan levde därför kvar. Det gör också att det i dag i princip finns två Ethereumkr­yptovaluto­r: Ether och Ether classic. Den primära Ethereum är dock betydligt värdefulla­re i dagens läge än Ethereum classic. Men personen som utnyttjade buggen kan ändå ha kommit över en betydande summa pengar i Ethereum classic.

En sak värd att notera är att buggen inte fanns i Ethereum i sig utan i DAO. Trots det gjordes lösningen i själva Ethereumbl­ockkedjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland