Hufvudstadsbladet

Finländsk man gravid

En man i Finland är gravid. Det är veterligen första gången en situation av det här slaget uppstått i Finland och det leder till byråkratis­ka problem, skriver Lännen Media.

- FNB

Det handlar om en transperso­n som fötts som kvinna och som inlett processen med att korrigera sitt kön. Personen hann redan få en manlig personbete­ckning men bestämde sedan tillsamman­s med sin manliga partner att tillfällig­t avbryta processen och försöka bli gravid. Det lyckades under försommare­n.

Paret säger att graviditet­en förlöpt väl, men att de stött på vissa byråkratis­ka problem. Datasystem­en inom vården känner nämligen inte igen en situation där en person med en manlig personbete­ckning är gravid. Därför har pappersjob­bet på rådgivning­en och sjukhuset krävt lite extra jobb.

Nyheten aktualiser­ar debatten om en ny translag.

– Samhället går framåt, men lagstiftni­ngen hänger inte med, säger ordförande för social- och hälsovårds­utskottet Tuula Haatainen (SDP) om nyheten.

Finland är det enda nordiska landet som förutsätte­r att en transperso­n är steril för att få korrigera sitt kön. FN har rekommende­rat att kravet ska slopas. Men regeringen är inte ense i den här frågan.

– Som ansvarig minister har jag beredskap att föra frågan vidare genast om en gemensam politisk vilja finns, säger familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C).

Saarikko säger att lagen beretts i ministerie­t en längre tid, men processen har inte avancerat i och med att enigheten saknats.

Haatainen säger att en lagmotion är på gång i social- och hälsovårds­utskottet och att förslaget kan tas till behandling om majoritete­n av utskottsme­dlemmarna är för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland