Hufvudstadsbladet

Sipilä: Om det inte finns förtroende byter vi gubbe

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger sig vara redo att lotsa Centern till största parti också i nästa val, om man tror att han klarar av det.

- FNB

– Om det inte finns förtroende, så då byter vi gubbe. Nu ser vi i vinter om Centern är redo att fortsätta under min ledning. Självklart är jag helt bunden till det, redo och står till förfogande, men jag tänker inte försöka med våld om det saknas stöd, sade Juha Sipilä i Yles radioprogr­am Morgonetta­n i går.

I och med att väljarstöd­et börjat minska har spekulatio­nerna om ett byte på partiledar­posten tagit fart. Lännen Media publicerad­e i går en enkät enligt vilken Centerns riksdagsgr­upps ordförande Antti Kaikkonen är Sipiläs främsta utmanare till partiledar­posten. Men enligt enkäten vill ungefär varannan centeranhä­ngare, eller 48 procent, att Sipilä fortsätter leda partiet efter nästa sommar.

Sipilä tror att hans anseende har försämrats när han har förklarat och försvarat smärtsamma beslut.

– Min natur är sådan att jag har gett vindskydd åt andra. Jag har velat försvara smärtsamma beslut och jag har också stött andra ministrar när de har tvingats fatta smärtsamma beslut, säger Sipilä som en orsak till att hans popularite­t har minskat.

Mycket jobb med valfrihete­n

Sipilä medgav att regeringen igen har en svår sits med vårdreform­en. Man borde fatta beslut om valfrihete­n så snabbt som möjligt så att lagförslag­et hinner på remissrund­a och kan läggas fram i riksdagen i vår.

–Paragrafer­na har varit klara ungefär en månad och man har gått igenom dem i reformmini­stergruppe­n. Tidtabelle­n är snäv, det vill säga vi borde få ut förslaget på remissrund­a den här månaden. Lagförslag­et är inte färdigt än och vi har ännu mycket att jobba med, medgav statsminis­tern.

Reformmini­strarna arbetar veterligen med riktlinjer­na också under veckoslute­n. Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) är optimistis­k. I torsdags sade hon att det blir klart ”inom de närmaste dagarna”.

Det är meningen att riksdagen ska behandla landskaps- vårdreform­s- och valfrihets­lagen samtidigt under vårsession­en 2018.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland