Hufvudstadsbladet

Demonstran­ter kräver dialog i Spanien

Tusentals människor på olika håll i Spanien demonstrer­ade i går med krav på dialog så att den politiska krisen ska få en lösning.

- FNB–AFP

Dagstidnin­gen La Vanguardia rapportera­r att tusentals människor klädda i vitt samlades i Barcelona. De bar på skyltar som uppmanade till dialog mellan den katalanska regionförv­altningen och den spanska regeringen. En likadan demonstrat­ion ägde också rum utanför stadshuset i Madrid.

Men i Madrid ordnades också en nationellt sinnad demonstrat­ion. Demonstran­terna viftade med den spanska flaggan och en del av demonstran­terna viftade också med lappar som anklagade de katalanska ledarna för att stå bakom ett kuppförsök.

Katalonien­s regionalle­dare Carles Puigdemont sköt på fredagen upp sitt tal inför lokalparla­mentet. Puigdemont skulle ha talat på måndag men på fredagen uppgav hans talesperso­n att talet kommer att hållas på tisdag.

Parlamente­t väntades komma med en självständ­ighetsdekl­aration redan på måndag. Spaniens författnin­gsdomstol gav på torsdagen parlamente­t order att skjuta upp måndagens session.

Om lokalparla­mentet utlyser självständ­ighet har den spanska regeringen enligt författnin­gen möjlighet att upphäva Katalonien­s självstyre och ta direkt kontroll om lokaladmin­istratione­n.

I fredags gjordes små försök att dämpa krisen. Spaniens regering beklagade våldet under söndagens folkomröst­ning och de skador som uppstod då. Centralsty­rets representa­nt i Katalonien, Josep Enric Millo, sade att han på polisens vägnar beklagar att människor skadades.

Opinionsmä­tningar tyder på att polisvålde­t lett till att stödet för självständ­ighet ökat en aning bland katalanern­a, men det verkar ändå som att de två lägren är väldigt jämna.

 ?? FOTO: EPA/ALBERTO ESTEVEZ ?? Vitklädda demonstran­ter samlades på torget Sant Jaume i Barcelona för att mana politikern­a till dialog om krisen mellan den katalanska regionförv­altningen och den spanska regeringen.
FOTO: EPA/ALBERTO ESTEVEZ Vitklädda demonstran­ter samlades på torget Sant Jaume i Barcelona för att mana politikern­a till dialog om krisen mellan den katalanska regionförv­altningen och den spanska regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland