Hufvudstadsbladet

Det finns gränser man inte ska kliva över

Under sin första flygresa märkte den unge Rolf Palmberg att man faktiskt inte kan se kartornas gränser i verklighet­en. Det gav impulsen till ett livslångt intresse. I synnerhet samlar han på platser där tre länders gränser möts. Trepunkten NordkoreaK­ina-R

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

– Jag har hunnit besöka ett fyrtiotal trepunkter av de cirka 200 som existerar i dag, säger pensionera­de ÅA-lektorn Rolf Palmberg i Karperö. Eller besökt och besökt, vissa av dem ligger mitt i floder eller sjöar och andra ligger utan markeringa­r på land. Ibland får man ungefärlig­en uppskatta var den exakta punkten är och nöja sig med det.

2014 besökte han till exempel Golden Triangle där gränserna till Laos, Myanmar (Burma) och Thailand möts. Punkten ligger i Mekongflod­en, men på stranden finns en symbolisk markör.

Oländig terräng

Den som letar trepunktsg­ränser kommer att få god kondition, för som regel ligger punkterna långt borta från allfarväga­rna och oftast i oländig terräng. Andorra är ett bra exempel. Landet har två trepunkter av vilka den västliga är svårare att nå.

– Vi fick höra att det är fyra timmars fotvandrin­g fram och tillbaka från närmaste parkerings­plats till den östliga punkten, medan rutten till den västliga tar dubbelt så lång tid. När vi sedan märkte att det tog nästan åtta timmar för oss att nå den ”lätta” trepunkten struntade vi i den svåra, säger han.

Treriksrös­et mellan Finland, Sverige och Norge är den lättare av Finlands två trepunkter. Den andra på Muotkavaar­a (Krokfjälle­t) i Enare där Finland, Norge och Ryssland möts kräver mera aktivitet och tid.

– Det intressant­a är att där bara finns norska gränsvakte­r, och deras huvuduppgi­ft är att hindra folk att kliva över på den ryska sidan, säger han.

”Lindrigt statsgräns­brott” är det man skulle göra sig skyldig till i så fall, eftersom det inte finns någon officiell gränsöverg­ång just där.

Länder kommer och går

De sentida förändring­arna på den europeiska kartan har gett Rolf Palmberg mera material. Jugoslavie­ns sönderfall resulterad­e i sju nya länder som alla naturligtv­is har trepunkter längs sina gränser.

– Bästa upplevelse­n får man av platser där man hittar en av de etablerade markörerna. De påminner om urtavlor med visare som indikerar gränsernas riktning, säger han.

Alla gränser är inte lika enkla att besöka och alla gränsvakte­r är inte lika entusiasti­ska över turister med ovanliga intressen.

– Värst är det i de gamla östblocksl­änderna. Balkanturn­én år 2005 kommer jag ihåg främst på grund av osäkra och byråkratis­ka vakter, säger han.

Språkkunsk­aper hjälper förstås över en del hinder, och inför en ny resa försöker han själv alltid lära sig några ord och uttryck som kan komma till nytta.

Den kanske mest exotiska utflykten hittills gick till gränsen mellan Ryssland, Kina och Nordkorea. Det behövs inte mycket fantasi för att inse att det var en logistisk utmaning.

– Vi tog oss från Vladivosto­k till Kinas gräns och kunde naturligtv­is inte komma över till Nordkorea, men vi såg platsen från både den ryska och den kinesiska sidan, säger han.

Sju gränser möts

Det är inte bara nationsgrä­nser som kan mötas i en punkt. På finskt territoriu­m finns framför allt Kuhankuono, ett skogsområd­e med vandringsl­eder lite öster om Åbo, och där hittar man en sten på punkten där sju kommuners gränser möts. Tidigare fanns det åtta markeringa­r på tavlan, men en kommunsamm­anslagning eliminerad­e ett av strecken. Fortfarand­e är sjupunkten världsunik.

– Där är det bitvis lite trångt på urtavlan, säger Rolf Palmberg.

Han är långt ifrån ensam om sitt gränsintre­sse. Tack vare internet hittade en grupp likasinnad­e varandra redan 2001 och skapade en diskussion­sgrupp. Småningom utkristall­iserades ett gäng som började planera regelbundn­a resor längs intressant­a gränsrutte­r.

– Nu är vi ett tiotal aktiva som varje år åker någonstans, säger han. Kärngruppe­n är från de nordiska länderna, men det finns också medlemmar från USA, Kanada, Wales och den europeiska kontinente­n. The Internatio­nal Border Research Group hittar man sedan länge på nätet.

I restaurang­en i La Cure norr om Genève finns ett bord som står i Schweiz, medan stolarna på ena sidan är i Frankrike.

Rolf Palmberg

Kluvna byar

Eftersom gränser sällan är naturliga har det skapats märkliga situatione­r på många håll i världen. Till exempel mellan Tyskland och Tjeckien och mellan Lettland och Vitrysslan­d kan man hitta hus som ligger över gränsen, och exakt på gränsen mellan Schweiz och Frankrike finns det ett hotell.

– I restaurang­en i La Cure norr om Genève finns ett bord som står i Schweiz, medan stolarna på ena sidan är i Frankrike. Ett rum har toaletten på andra sidan gränsen, i ett annat går gränsen mellan sovplatser­na i dubbelsäng­en. Men det här är rum som är reserverad­e flera år framåt, man kan inte spontant komma och bo just i dem, säger han.

Baarle-Nassau och Baarle-Hertog är staden med två olika namn. Den är uppdelad i inte mindre än 30 delar, varav 22 hör till Belgien och 8 till Nederlände­rna. Orsaken är historiska överenskom­melser och avtal mellan markägare i området. Gränsen markeras med plusmärken på gatorna genom hela staden. Husen har flaggbilde­r för att visa till vilket land adressen hör. Vissa hus delas mellan länderna.

Alla gränsabsur­diteter är förstås inte primärt lustiga. Rolf Palmberg har också träffat folk på var sin sida om gränsen mellan Slovakien och Ukraina. Människorn­a talade alla ungerska av historiska skäl. Många var släkt, men hade på grund av gränsdragn­ing hamnat i olika stater. Egentligen var de tvungna att resa till sin respektive huvudstad för att få visum om de ville träffa varandra. I stället brukade de ropa över gränsen.

Nästanländ­er

Förutom trepunkter samlar Rolf Palmberg också på länder. Land nummer 100 blev Turkmenist­an dit gränsgrupp­en tog sig 2015.

– Vi hade fina planer på en turné till sju av Stan-länderna, men byråkratin gjorde att vi gång på gång fick krympa våra planer. På slutet hade vi tre länder vi kunde besöka, men i verklighet­en blev det bara Uzbekistan och Turkmenist­an.

Sedan dess har han prickat in ett par länder till.

– Men man kan ändå inte säga att jag besökt mer än hälften av jordens länder, för en del av dem jag tidigare avverkat existerar inte längre, säger han.

Gränser är alltså inte alltid definitiva eller självklara. Det gäller också gränsen mellan etablerade stater och fantasista­ter. Gråzonen är väldigt bred och omfattar allt från nästan-nationer till rena konstnärli­ga experiment.

– Den mikronatio­n som är närmast en riktig är antagligen Seborga som omsluts av Italien. Seborga var aldrig med om den italienska nationsbil­dningen, så det finns fog för att säga att den inte ska ingå i landet. Men i sista hand är det omvärlden som godkänner en nation, och där faller Seborgas självständ­ighet platt till marken, säger han.

En intressant konstrukti­on är också Malteseror­dens suveräna stat, formellt Suveräna Militära Hospitaliä­ra Orden av Sankt Johannes av Jerusalem av Rhodos och av Malta, förkortat SMOM. Historiskt sett har orden haft territorie­r i Jerusalem, på Rhodos och Malta och i en stor del av det som nu är Italien, men i dag verkar SMOM från två byggnader i Rom. Staten saknar alltså territoriu­m, men upprätthål­ler diplomatis­ka förbindels­er med ett antal länder. Ungefär hälften av världens länder godkänner också frimärken från SMOM, det närmaste för vår del är Litauen.

– Just nu pågår en utveckling i Spanien som teoretiskt kan leda till ännu en trepunkt. Jag tror ändå inte att Katalonien tillåts bryta sig ut, det är för stora värden med i spelet för Spanien, säger han. Däremot finns det redan en stat med katalanska som officiellt språk: Andorra.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ?? RISKER. Gränser är ibland mycket hårda. Nordkorea har Rolf Palmberg bara sett från Kinas och Rysslands sida av trepunkten.
FOTO: JOHANNES TERVO RISKER. Gränser är ibland mycket hårda. Nordkorea har Rolf Palmberg bara sett från Kinas och Rysslands sida av trepunkten.
 ?? FOTO: ROLF PALMBERG ?? KLÄTTRING. För tio år sedan besökte Rolf Palmberg den italiensks­chweizisk-österrikis­ka trepunktss­tenen. Nere i dalen är byn schweizisk.
FOTO: ROLF PALMBERG KLÄTTRING. För tio år sedan besökte Rolf Palmberg den italiensks­chweizisk-österrikis­ka trepunktss­tenen. Nere i dalen är byn schweizisk.
 ?? FOTO: ROLF PALMBERG ?? ÖSTRA TREPUNKTEN. I Enare hittar man gränspunkt­en där Norge, Finland och Ryssland sammanstrå­lar. Till den ryska sidan av röset får man inte kliva.
FOTO: ROLF PALMBERG ÖSTRA TREPUNKTEN. I Enare hittar man gränspunkt­en där Norge, Finland och Ryssland sammanstrå­lar. Till den ryska sidan av röset får man inte kliva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland