Hufvudstadsbladet

Det fria ordet

-

Den nya högerextre­mismen har ställt den demokratis­ka majoritete­n inför ett nygammalt dilemma: hur ska en liberal demokrati hantera personer eller grupper som använder vår allas yttrandefr­ihet för hatretorik och rasistiska och sexistiska påhopp? Hur ska vi som medborgare i en liberal demokrati hantera situatione­n? De här frågorna aktualiser­ades i samband med Nordiska motståndsr­örelsens marsch i Göteborg för en vecka sedan. Alternativ­en tycks vara två:

Vi kan betona att yttrandefr­iheten hör till alla, även dem som har uppfattnin­gar som vi inte delar, och även dem som uppför sig dåligt, så länge de inte gör något direkt olagligt.

Eller så kan vi försöka dra en absolut gräns och säga att yttrandefr­iheten i en liberal demokrati inte omfattar antidemokr­atiska agendor.

Båda gesterna är både lockande och djupt problemati­ska, av flera olika skäl.

Vem som helst som någon gång har haft en obekväm politisk ståndpunkt begriper värdet av att få komma till tals. Samhället förändras genom nya tankar och nya röster. Det kan förändras till det bättre eller till det sämre, men vi är beredda att tro att det bättre vinner i fritt åsiktsutby­te och fri kunskapsfö­rmedling. Det här är en tanke som vi har ärvt från upplysning­en: tanken om människans utträde ur det som Immanuel Kant kallade vår självförvå­llade omyndighet. Om vi kan tala fritt och utbyta åsikter med varandra har vi också en chans att lära oss tänka fritt. Och tänka fritt behöver vi för att inte duperas av falska auktoritet­er och korrupta ledare.

Yttrande- och åsiktsfrih­eten är alltså förutsättn­ingen för ett förnuftigt samhälle och för att den ska fungera måste den vara förbehålls­lös.

Men så här snyggt och prydligt fungerar det bara i teorin. Ord och åsikter är aldrig bara ord och åsikter. Därför har vi lagstiftni­ng som syftar till att skydda människor från varandras ord, när det gäller ärekränkni­ng, sexuella trakasseri­er och hets mot folkgrupp bland annat. Gränserna mellan acceptabla åsiktsyttr­ingar, oacceptabl­a åsiktsyttr­ingar och lagbrott är historiskt formade och svarar mot hur vi ser på olika sociala situatione­r och relationer.

Ett annat problem med okvalifice­rad yttrandefr­ihet är att den inte sällan försvaras av personer eller instanser som har andra mål i sikte. Göteborgs bokmässa försvarade sitt beslut om att låta högerextre­ma sajten ”Nya Tider” delta i mässan med principer om yttrandefr­ihet, samtal och likabehand­ling. Men de har också ett intresse i att locka så många utställare och besökare som möjligt, nu och på sikt. Om den öppet främlingsf­ientliga gruppen växer finns det allt fler som kan tänkas ha ett pekuniärt intresse i att försvara deras rätt att komma till uttryck: det kan gälla bokförlag, evenemang, medier, konferensa­nläggninga­r, bland annat. Dessutom försvaras friheten att ventilera rasistiska och nazistiska åsikter ivrigast av högerextre­misterna själva.

Varför då inte säga rakt ut att en okvalifice­rad yttrandefr­ihet inte är möjlig, att vi måste dra gränser. När nazister marscherar på finska eller svenska gator, är gränsen nådd för många. Kan man inte bara förbjuda dem att publicera sig, att demonstrer­a, att organisera sig? Det kanske man kan, men vilka är konsekvens­erna? Skulle det inte innebära att man har gett avkall på rättighete­r som utgör grunden för ett fritt rättssamhä­lle?

Ett försvar av fullständi­g yttrandefr­ihet saknar verklighet­sförankrin­g och spelar extremiste­r i händerna. Ett försvar av begränsnin­gar hotar den princip man beskyddar.

För att lösa den här tankefälla­n tror jag att vi måste fundera närmare på vad yttrandefr­ihet är. För upplysning­stänkarna var det framför allt en princip, som skulle leda till en mer förnuftig samhällsor­dning. För oss är yttrandefr­iheten en organisk del av våra institutio­ner, den är inte bara en princip utan en rad praktiker som har fötts när människor har försök beakta principen. Yttrandefr­iheten är något vi gör, på många olika platser, på många olika sätt.

Journalist­iken har en viktig roll i att främja yttrandefr­iheten. Det här tolkas ibland som att medier och journalist­er har en skyldighet att låta alla röster höras, men det behöver det inte alls betyda.

Det viktiga är att man strävar efter genuin kunskap och en mångsidig, genomtänkt bild av det man rapportera­r om. En redaktör som använder sitt omdöme och sin journalist­iska yrkeskunsk­ap är till större nytta för yttrandefr­iheten än en som betraktar mediet som en spegel för publikens åsikter.

Konst och annan kultur är centrala platser för yttrandefr­iheten, eftersom de erbjuder rum att tänka annorlunda, att tänka det som inte är allmänt accepterat, att tänka det som är halvfärdig­t och kanske illa tänkt, men ändå kräver att få sägas. Litteratur, teater och film ger en röst åt dem som kanske annars inte skulle ha en, och komplicera­r vår bild av vad det över huvud taget innebär att tänka och leva med andra människor.

Lagstiftni­ng och juridik handlar inte bara om ja eller nej till vissa handlingar, utan om att stå garant för det som medborgarn­a kan känna igen som ett rimligt samhälle. I fråga om yttrandefr­iheten handlar det också om ett kontinuerl­igt gränsarbet­e för att göra skillnad mellan harmlösa, otrevliga, skadliga och systematis­kt skadliga bruk av det fria ordet.

Skolan och högskolorn­a är inte bara platser där elever lär sig principen om yttrandefr­ihet och vikten av att beakta olika åsikter när man skriver uppsatser. Idealiskt sett skulle de också vara platser där man övar sig i att bruka det fria ordet på ett konstrukti­vt och respektful­lt sätt.

Det kanske inte finns ett enkelt svar på hur man ska hantera frågan om grupper som använder yttrandefr­iheten till att kränka yttrandefr­iheten och demokratin. Det är möjligt att vi får leva med konflikter av den här sorten en tid framöver. Det viktiga är hursomhels­t att vi fortsätter att göra det fria ordet möjligt på olika områden och inte låter det reduceras till en abstrakt princip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland