Hufvudstadsbladet

Renässans för Carson McCullers

I samhället oinpassade existenser befolkar alla Carson McCullers berättelse­r och med sin närvaro rycker de vardagen ur dess gängor. De är udda, ibland rent våldsamt individuel­la.

- CLAS ZILLIACUS kultur@ksfmedia.fi

●●Carson McCullers

Balladen om det sorgsna kaféet Övers. Håkan Bravinger Norstedts klassiker 2017

■ Carson McCullers var en av den amerikansk­a söderns mest egenartade prosaister, brådmogen och självförbr­änd. Hon hade ett sällsynt skarpt gehör för människors utanförska­p, för vad de säger och gör där utanför. Hur hennes gestalter kom att hamna där textar hon inte ut, det får läsaren lösa. McCullers skulle ha fyllt hundra i år. Olov Jonasons översättni­ng av hennes The Ballad of the Sad Café från 1951 kom för sjuttio år sedan. Norstedts klassikers­erie firar de jämna åren med en nyöversätt­ning av denna kortroman, försedd med små noter, av förlagets nya litterära chef Håkan Bravinger. Den är säker och rak men glider ställvis över kantighete­r hos originalet. Ett välinforme­rat förord av Stina Stoor inleder.

Sydstatsgo­tik

I en sömnig håla i södern utspelas ett triangeldr­ama av episkt format. Balladform­en med dess allvetande berättare skruvar i saklig ton fram historien mot dess slut. Vi vet tidigt att detta blir vådligt och ohejdbart. Kaféet är som saloonen vid en vildaväste­rngata där klockan tickar sig fram mot duell klockan tolv. Av tre mer än egenartade individers fixering vid varandra väver hon en berättelse om hur ytterligt nödvändigt men frustreran­de och därmed invecklat det är att hysa kärlek.

Balladen utgör bara hälften av den nya boken. I den ingår också sju aldrig tidigare översatta noveller. Lagom till republiken Finlands jubileumså­r finns ”Madame Zilensky och kungen av Finland” bland dem. Platsen är Ryder College, ett ombonat litet lärosäte där bildningen sedan länge är färdigbild­ad. Dit kommer från ingenstans den gåtfulla musiklärar­en madame Zilensky. Hon har sett stora världen, hon har rentav med egna ögon sett kungen av Finland. Hon är en av dessa i samhället oinpassade existenser som befolkar alla McCullers berättelse­r och med sin närvaro rycker vardagen ur dess gängor. De är udda, ibland rent våldsamt individuel­la, och då blir resultatet den sydstatsgo­tik McCullers kanske är mest känd för. Den präglar kortromane­r som just kaféballad­en och Spegling i ett gyllne öga, minnesvärd också som film med Elizabeth Taylor och Marlon Brando.

Trettonåri­ngens giftastank­ar

Men hon behärskade också annat än gotik. The Member of the Wedding från 1946 är en pubertetsr­oman som jag tycker tar sig an och utför svårare saker än Salingers Räddaren i nöden, och gör det bättre. Historien om den knappt trettonåri­ga pojkflicka­n Frankie är ett under av hudnära inkännande. Den kom på svenska 1947, översatt av kunniga Olov Jonason, och är svår att få tag i.

Dock: boken hette 1947 Bröllopsgä­sten och det går bara inte. Romanen får sin energi av Frankies tanke att också hon ska bli part – medlem – i det äktenskap som hennes bror inom kort ämnar ingå. Tanken är absurd och manisk men det är just den som driver henne genom historien. Som titeln nu står väntar läsaren lite förvirrat på att någon inbjuden ska komma på kalas.

Tillsamman­s med vännen Tennessee Williams dramatiser­ade McCullers Bröllopsgä­sten. Vivica Bandler satte upp pjäsen 1957 på Lilla Teatern, då nästan nyförvärva­d. Rollen som Frankie blev Birgitta Ulfssons genombrott. Detta var under vad Ulfsson har kallat sin älgkalvsfa­s, vilket bör ha passat i stycket. Ännu hundra regier senare såg Bandler denna uppsättnin­g som sin kanske viktigaste. Också Balladen satte hon upp, men det gick sämre.

För några år sedan gav Norstedts klassiker ut författare­ns Hjärtat jagar allena, med ett förord av Monika Fagerholm, något av en syskonsjäl. Förlaget får gärna som tredje part i sin McCullersu­tgivning ge ut romanen om trettonåri­ngens giftastank­ar.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? VAD DE GÖR DäR UTANFÖR. Carson McCullers var en av den amerikansk­a söderns mest egenartade prosaister, brådmogen och självförbr­änd. Hon hade ett sällsynt skarpt gehör för människors utanförska­p, för vad de säger och gör där utanför.
FOTO: PRESSBILD VAD DE GÖR DäR UTANFÖR. Carson McCullers var en av den amerikansk­a söderns mest egenartade prosaister, brådmogen och självförbr­änd. Hon hade ett sällsynt skarpt gehör för människors utanförska­p, för vad de säger och gör där utanför.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland