Hufvudstadsbladet

Behövs en exorcist?

- ERIK WAHLSTRöM

Min hustru har förbjudit mig kategorisk­t att ansöka om att få flytta in i Diktarhemm­et i Borgå, som nu söker en ny invånare efter Christer Kihlman.

Hon säger att hon har hört att det spökar där.

Det är visserlige­n så att Diktarhemm­et ligger tvärs över torget från biskopsgår­den, så om man får ångest kan man springa över torget ropande: ”Björn, Björn!”

Nu när Diktarhemm­et håller på att renoveras skulle det väl passa att kalla in en exorcist samtidigt?

Diktarhemm­et är i tre våningar och har en golvyta på nära 300 kvm. Det är skyddat av Museiverke­t, så man får inte ändra på historiskt viktiga aspekter av byggnaden.

Av bilderna jag har sett av Diktarhemm­et – jag har inte varit där själv – är det otroligt fint och smakfullt.

I ett rum, det Gröna rummet, hänger porträtt av Diktarhemm­ets tidigare invånare: Hjalmar Procopé, Bertel Gripenberg, Jarl Hemmer, Rolf Lagerborg, Rabbe Enckell, Lars Huldén och Christer Kihlman.

Skulle du, bästa läsare, vilja ha porträtt på väggarna i ditt hem föreställa­nde Procopé, Gripenberg, Hemmer, Lagerborg, Enckell, Huldén och Kihlman? Porträtt som Museiverke­t förbjuder dig att ta bort?

Om du var författare, skulle du inspireras till nya böcker av dina stora föregångar­es blickar?

Min hustru hävdar att Diktarhemm­et inte är för människor med dåliga nerver.

– Och de flesta författare har dåliga nerver, säger hon. Annars skulle de inte vara författare.

Skräcksitu­ationen är en mörk höstkväll. Man har just lagt sig i något av de många rummen i någon av de tre våningarna. Då märker man att man har lämnat ett ljus brinnande i Gröna rummet med porträtten. Man måste gå ner och ...

Nej, Diktarhemm­et är nog lämpligast för författare av skräckroma­ner.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? BYST I FÖNSTRET. Varken Hemmer (bilden) eller Gripenberg förefaller att ha varit lycklig under sina år i Diktarhemm­et.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG BYST I FÖNSTRET. Varken Hemmer (bilden) eller Gripenberg förefaller att ha varit lycklig under sina år i Diktarhemm­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland