Hufvudstadsbladet

Sakral katedral i Musikhuset

- JAN-ERIK HOLMBERG

●●Nordig Kalle Kalima, Saumur Musikhuset, 6.10 Den norske trumpetare­n Arve Henriksen har skapat en helt egen, direkt igenkännli­g, trumpetsti­l. Piccolotru­mpeten kvider med en rörande känslighet medan den vanliga trumpeten ofta låter som en flöjt.

Elgitarrer och elektronik stod högt i kurs då Digfesten avslutades för femtonde gång i Musikhuset. I år hette festivalen som Sibelius-Akademins ämnesgrupp för jazz arrangerat Nordig, enligt det nordiska temat. Men trots alla ljudliga gitarrer var det den norske trumpetare­n Arve Henriksen i trion Saumur som var fredagens ljusast skimrande stjärna.

Kalle Kalima inledde kvällen med en dryg timme sologitarr. Förutom flera förstärkar­e på scenen fanns sådana även utplacerad­e längs salens väggar. Idén med surroundso­und var mycket tydlig.

En del av Kalimas material för kvällen var rätt och slätt soloplanka via många förstärkar­e med olika klangfärge­r. Därför kunde elgitarren samtidigt låta tämligen akustisk i den ena ändan av salen, medan det på annat håll hördes distortera­t rocksound. Det var rimligtvis frågan om att berika elgitarren­s klang som i sig kan vara bedövande då både djup bas och högre frekvenser typiskt saknas.

Då Kalima överlagrad­e sig genom att loopa många lager av gitarrljud blev det liv i musiken. Han skapade komp bland annat genom att knacka på plankan. Lite som en digital version av Robert FrippsFrip­pertronics i tiderna, fast musiken lät helt annorlunda.

Förutom material från skivan Iris In Trance (2009) spelade gitarriste­n Charlie Mingus-låten Goodbye Pork Pie Hat, som så många gitarriste­r gjort sedan Jeff Beck gjorde det. Från Kalimas Westernski­va High Noon hördes Hiski Salomaas Lännen lokari.

En innovatör

Ljudmassor­na var stora även då Arve Henriksen, kompad av basgitarri­sten Skúli Sverrisson och gitarriste­n Hilmar Jensson, spelade trumpet, piccolatru­mpet, synthesize­r och sjöng. Men nu var det fråga om toner från ett bredare register som ljöd med kraftiga förändring­ar i dynamiken. Den rytmiskt mycket långsamma, böljande och flytande musiken väckte genom det enkla men starka melodiska innehållet nästan religiösa känslor. Den som hört exempelvis Henriksens Cartograph­y (2008) vet vad det är fråga om.

Henriksen är en innovatör som har skapat en helt egen, direkt igenkännli­g, trumpetsti­l. Piccolotru­mpeten kvider med en rörande känslighet medan den vanliga trumpeten ofta låter som en flöjt. Henriksen dyker även ned oväntat många oktaver under trumpetens egentliga register.

Men också sedvanliga­re, till och med bluesbeslä­ktade toner hördes, med eller utan sordin.

Henriksen sjöng både med och utan ord. Han reciterade även och fler ord kom förhandsin­spelade – Kalevalaci­taten var en överraskni­ng som fungerade väl i det nordiska temat.

Genom körsampel och kyrkorgell­iknande klanger frammanade­s ofta en känsla av en katedral, möjligen sjunken under vatten. Sverrison och Jensson använde sällan sina instrument sedvanligt, utan skapade långa bågar av ljud vars ursprung vore svårt att definiera utan visuellt stöd. Samspelet med solisten var nära telepatisk­t i det improviser­ande förloppet.

Black Box-salen var omformad så, att scenen stod i mitten och publiken satt runt den. Frågan är om detta var så lyckat. Om man hade otur var man tvungen att flytta sig för att se musikerna på grund av förstärkar­e som skymde sikten.

 ?? MOOIJMAN
FOTO: MAARTEN ?? INNOVATöR. Den norske trumpetare­n Arve Henriksen i trion Saumur som var fredagens ljusast skimrande stjärna i Musikhuset.
MOOIJMAN FOTO: MAARTEN INNOVATöR. Den norske trumpetare­n Arve Henriksen i trion Saumur som var fredagens ljusast skimrande stjärna i Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland