Hufvudstadsbladet

Vart går hissen?

- NALLE

● I min goda klasskamra­t B:s föreställn­ingsvärld finns det en hiss i varje människokr­opp. En hiss som från utgångspun­kten transporte­rar mediciner någonstans. Men vart? En gång ringde hon mig för att få veta. Ingen lätt fråga att besvara för en som inte är läkare. Vad svarade jag? – Det beror väl på. Sedan dess har min insikt i ämnet i någon mån fördjupats. Vad den medicinska hissen beträffar så vet jag nu att den är lika nyckfull beträffand­e riktningen som en hiss i det stora varuhuset. Du trycker på knappen till åttonde våningen, men innan du vet ordet av befinner du dig två trappor under gatunivån. Detsamma händer när den tryckande är Treo.

Detta är ingen varureklam. När en brustablet­t av märket Treo kliver in i hissen och trycker på upp, sjunker hissen från översta våningen snabbt ner i underjorde­n. Den som läst Per Lagerkvist­s Hissen som gick ner i helvetet vet vad jag talar om. I klartext handlar det om O, en släkting till mig bosatt i Sverige. Under en lång rad år besvärades O av en plågsam huvudvärk, som natt efter natt slog till på småtimmarn­a. Det enda som hjälpte var att ta en Treo, en kombinatio­n av acetylsali­cylsyra och koffein. Vips var värken som bortblåst, tills solen följande gång drunknat i Öresund. Så med andra ord åkte pillret till översta våningen. Ja, men bara för att strax fortsätta ner i helvetet.

● Vad då? Jo, en vacker dag blev det uppenbart att det myckna hissåkande­t lett till blödande magsår. Låt mig undvika detaljerna. Hur som helst blev det rött ljus för Treo. Men ingen fara. Sedan den dagen har O inte besvärats av huvudvärk.

Intressant, eller hur? Liksom också P:s nässpray. P är en bekant till mig som för sjutton år sedan drabbades av nästäppa. Vad gjorde han då? Han gick till apoteket och löste ut en nässpray. Märket är mig obekant, men det finns ett flertal preparat på marknaden. Dessa innehåller alla ämnen, som drar ihop blodkärlen i nässlemhin­nan och som i och med detta lindrar svullnaden. Det preparat som P valde fick enligt bruksanvis­ningen användas i högst två veckor.

Vem har tid att läsa meterlånga bruksanvis­ningar? Sedan snart en mansålder tillbaka sprayar P var morgon sin kroniskt förstoppad­e näsa. Hissen har stannat och dörren går inte att öppna. Alarmknapp saknas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland