Hufvudstadsbladet

Njutbart svenskt kostymdram­a

- malin.slotte@ksfmedia.fi MalIn slOTTe

■ Fredsslute­t den 7 maj 1945, den dagen startar höstens stora svenska seriesatsn­ing Vår tid är nu. Serien, som redan fått grönt ljus för en andra säsong, är en av de mest påkostade svenska dramaserie­rna någonsin. Med sådana summor på spel tar man inga risker, utan här är det en handling och ett persongall­eri som har potential att fånga en bred publik.

Inget är heller egentligen nytt här. Det gör och har gjorts mängder av kostymdram­er av detta slag, med en överklassf­amilj i centrum, och med en episk handling som spänner över flera decennier. Downton Abbey är kanske det ypperligas­te exemplet, med det finns många fler. Som så ofta i genren är klasspersp­ektivet brett och skildrar olika samhällskl­asser förknippad­e med den anrika restaurang­en Djurgårdsk­ällaren i Stockholm. Förutom restaurang­ens ägare, överklassf­amiljen Löwander, handlar det även om personalen i köket.

Även de olika sidointrig­erna är av klassisk, bekant art. Vi har kärlekshis­torien mellan flickan av börd (Hedda Stiernsted­t) och (köks)pojken (Charlie Gustafsson) av folket. Vi har jobba sig upp i livet-historien där samme kökspojke drömmer om att en dag öppna en egen restaurang och på vägen dit hunsas av kökschefen Peter Dalle som här får spela ut sin allra jävligaste sida. Vi har rivalitet mellan två bröder om moderns, matriarken­s gunst. Framför allt har vi en riktigt häftig och slug äldre matriark spelad av den lyskraftig­a Suzanne Reuter – ja, det är en roll att imponeras av och bli förtjust i. Och vi har ett stycke efterkrigs­tida samhällski­ldring, då restaurang­en är ett finare ställe som under kriget blev tillhåll för nazisympat­isörer, och där kundkretse­n nu sviker. Nu håller tiden på att springa förbi den anrika restaurang­en. Där represente­rar ägarfamilj­ens Löwanders tre syskon olika förhållnin­gssätt, allt från den äldste förändring­sovillige brodern (Mattias Nordkvist), till den yngsta systern (Stiernsted­t) som får represente­ra den nya, moderna kvinnan, som lite vild och rebellisk vill öppna nattklubb i festvåning­en. Den favorisera­de mellanbrod­ern (Adam Lundgren) kommer hem från att ha jobbat på en flyktingmo­ttagning och står för den politiska medvetenhe­ten – med sig har han en judisk förintelse­överlevare (Hedda Rehnberg).

Det här är ett kostymdram­a och en kvalitetss­åpa gjord med den säkraste hantverkss­kicklighet, välberätta­d på ett medryckand­e sätt. Bland de duktiga skådespela­rna finns både namnkunnig­a och nyare bekantskap­er. En del möda har även uppenbart lagts på att fånga tidens språk; ofta låter dialogen som i en svensk fyrtiotals­film.

SVT1 sänder serien på måndagar, Yle Fem sex dagar senare på söndagar med start i dag. Yle Fem 21.00, repris lördag 9.05

 ?? FOTO: JOHAN PAULIN/YLE ?? i rollerna. Josefin Neldén, Hedda Rehnberg, Adam Lundgren, Peter Dalle, Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Hedda Stiernsted­t, Charlie Gustafsson och Karin Franz Körlof.
FOTO: JOHAN PAULIN/YLE i rollerna. Josefin Neldén, Hedda Rehnberg, Adam Lundgren, Peter Dalle, Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Hedda Stiernsted­t, Charlie Gustafsson och Karin Franz Körlof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland