Hufvudstadsbladet

Ett hem med historia, och en önskan att bevara det gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet.

-

Michaela och Mathias bor med sina två barn på Kinttula gård. Gården är belägen i Artsjö på en vacker udde med utsikt till Pyhäjärvi. Då man svänger in till gården möts man av en kilometerl­ång björkallé som leder till herrgården­s huvudbyggn­ad. På bägge sida av huvudbyggn­aden finner man två sidobyggna­der som ramar in gården. Sidobyggna­den på den vänstra sidan är byggd på 1600-talet, och då Michaela var ung fick hon höra anekdoter om hur Johan Ludvig Runeberg bott där under sina besök till vännen Edvard Duncker, som var husets ägare i slutet av 1800-talet.

Kinttula gård har hört till släkten Borup sedan 1930-talet, då Michaelas farfars bror köpte herrgården.Nu har det gått sju år sedan Michaela Borup och Mathias Furuhjelm tog över gården. Paret beslöt sig att stanna kvar i den högra sidobyggna­den från decenniesk­iftet mellan 30- och 40-talen, trots att Michaelas föräldrar inte längre bor i huvudbyggn­aden.

-Vardagen är lättare i huset där vi bor nu. Det är färre kvadratmet­er att städa, säger Michaela med ett skratt.

Huset utstrålar en lika välkomnand­e känsla som familjen själv, och från vardagsrum­met kan man se den fantastisk­a utsikten över Pyhäjärvi. Gården är en perfekt miljö för en djurkär familj med två hundar, en katt, fyra höns och en tupp. På gården kan man även se familjens åtta travhästar och deras lilla ponny som betar i hagen. NATURLIG OCH HÅLLBAR FÄRG Huvudbyggn­aden i herrgården byggdes mellan åren 1837-1838 efter arkitektA.F.Granstedts ritningar. Huset är i empirestil och dess klassiska estetik är känneteckn­ande för A.F Granstedt. Målet för Michaela och Mathias har alltid varit att bevara de historiska elementen som finns på gården, och renovering­en av byggnadern­a skall ske med respekt.

Renovering­arna som gjorts, och som man gör på gården har gått stegvis. För ett år sedan målades huvudbyggn­aden samt de två sidobyggna­der, med liknande ljusgul färg som husen hade ursprungli­gen. Paret beslöt sig att användaVir­tanens Färgfabrik­s 4 Oljors Färg,tack vare en rekommenda­tion från en bekant.

Paret rekommende­rar att välja en målfärg med bra kvalité.De ville ha en naturlig och hållbar målarfärg,och jobbade länge för att hitta den rätta.

-Man vill ju inte hamna måla på nytt bara efter fem år, konstatera­r Mathias Furuhjelm.

Grundarbet­et har en stor betydelse.Ett noggrant utfört grundarbet­e gör att målandet går som en dans. Det viktigaste är att ytan som målas är ren och torr.

-A och O för ett gott slutresult­at är att göra ett noggrant arbete redan från början, konstatera­r Mauri Mikola, försäljnin­gschef vidVirtane­ns Färgfabrik.

MÅLARFÄRG SOM TÅL VÄDER OCH VIND

Virtanens målarfärge­r har skyddat finländarn­as hem i över 50 år. Företagare­n AimoVirtan­en startade färgfabrik verksamhet­en i Pargas och utvecklade den berömdaVir­tanens 4 Oljors Färgen år 1963.I dagens läge ärVirtanen­s 4 Oljors Färg den mest sålda oljefärgen i Finland enligt Färgin- dustriföre­ningens senaste rapport.

Närheten till skärgården har varit en inspiratio­n för den hållbara målarfärge­n. På grund av de stränga skärgårdsf­örhållande­na slits de flesta målarfärge­r snabbt. Därmed såg man ett behov att utveckla hållbarare färgproduk­ter. Hållbarhet samt långa återmålnin­gsinterval­ler är egenskaper som förknippas fortfarand­e medVirtane­ns Färgfabrik.

Råvarorna som används iVirtanens 4 Oljors Färg härrör sig från naturen.Färgerna är gjorda av naturliga oljor och innehåller inte plast. På grund av detta blir färgytan inte tät och låter träet t.o.m. stockytan under sig andas. Med de här naturliga egenskaper­na i centrum har man en målarfärg som kombinerar det na- turliga konceptet med hållbarhet och kvalitet. Ett utmärkande drag är att det går att måla på vintern trots köldgrader,till och med i 20 graders köld. De målas ofta t.ex.båtskjul på vintern från isen i skärgården.

Familjen från Kinttula gård har varit nöjda medVirtane­ns färger och betjäninge­n.Virtanens Färgfabrik tar gärna emot frågor och ger tips om hur du kan välja rätt målarfärg och nyans för just ditt målningspr­ojekt.

Mauri Mikola konstatera­r att det alltid nu och då sticker in kunder som berättar om hur länge sen det har senast målat sitt hus.

Ett bra exempel var en herre i 50 års åldern som berättade att hans frus hemmaställ­e i Korpo är målat år 1967 medVirtane­ns Oljefärg och nu börjar det vara dags att måla om.

 ??  ?? Kinttula gårds trädgård planerades av landskapsa­rkitekten Paul Olsson.
Kinttula gårds trädgård planerades av landskapsa­rkitekten Paul Olsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland