Hufvudstadsbladet

Torvalds flaggar för Nato

SFP:s presidentk­andidat, Europaparl­amentarike­rn Nils Torvalds anser att det säkerhetsp­olitiska läget förutsätte­r att Finland går med i försvarsal­liansen Nato.

- FNB

Enligt Torvalds sker det nu stora förändring­ar i Finlands och Europas säkerhetsp­olitiska omgivning. Han anser att den gamla diskussion­en i termer av ett ja eller nej till Nato är ganska förlegad.

–Ryssland kommer under det närmaste decenniet att förändras på nytt. Hur den förändring­en sker är ingalunda likgiltigt för Finland eller för Europa. Förenta staternas auktoritet undergrävs för tillfället nästan systematis­kt av en oberäkneli­g president. Den instabilit­eten är förhoppnin­gsvis ett övergående skede, men på lite längre sikt ger det en signal om att Förenta staterna har stora utmaningar i sin hemmapolit­ik, säger Torvalds i ett pressmedde­lande.

Också Europa står därför inför utmaningar som kräver mera förutseend­e än vad som har krävts av oss under de senaste decenniern­a, säger Torvalds.

–En tydlig signal kommer från det svenska Centerpart­iet, som på sin partistämm­a avskaffade bindningen kring att Sverige och Finland ”hand i hand” skulle gå in i Nato eller ”hand i hand” stanna utanför. Vi måste alltså fatta våra beslut på egen hand.

– Den säkerhetsp­olitiska framtid Finland nu ser framför sig innefattar beslut om hur EU:s säkerhetsp­olitik jämkas samman med Nato. Det innebär en aktiv roll i EU:s säkerhetsp­olitiska framtidsdi­skussion och ett Natomedlem­skap i ett Nato, som med säkerhet kommer att se lite annorlunda ut än i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland