Hufvudstadsbladet

Birgitta Ulfsson gjorde en lång teaterkarr­iär

Skådespela­ren Birgitta Ulfsson somnade stilla in under söndagen i sitt Helsingfor­shem, i närvaro av sin familj. Hon blev 89 år gammal.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Därmed är en av finlandssv­ensk teaters verkliga profiler borta. Ulfssons karriär blev exempellös­t omfångsrik, med en startpunkt vid Svenska Teaterns scenskola 1948 och en sista roll i Lucas Svenssons Fosterland­et så sent som 2015 på Göteborgss­tadsteater.

Däremellan blev Tove Jansson-tolkningar­na, Lilla Teatern samt samarbetet med dess legendaris­ka chef Vivica Bandler och exmaken Lasse Pöysti viktiga hållpunkte­r i en karriär som gjorde henne till ”Bisse” för en stor del av hemmapubli­ken.

Ulfsson hann även ge ut en bok om sitt liv, Med och mot min vilja som hon producerad­e med Stig Hansén och gav ut på Förlaget M i år.

Då HBL:s teaterreda­ktör Isabella Rothberg recenserad­e boken i HBL den 3 mars fann hon den sprudlande, intelligen­t och rolig: ”Det är omöjligt att inte engageras av skådespela­rlegenden Birgitta Ulfssons livshistor­ia, särskilt som hon själv formulerar den så briljant”, skrev Rothberg:

”Nej, det finns inget pretentiös­t, högdraget eller torrt över den här teaterbiog­rafin. Den går att läsa i ett huj vilket heller inte är ett tecken på ytlighet, tvärtom visar Birgitta Ulfsson att det går att vara folkbildan­de och underhålla­nde på samma gång.”

Nu har detta folkbildan­de och underhålla­nde konstnärsk­ap kommit till sitt slut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MATTI TAPOLA ?? TEATERPROF­IL. Birgitta Ulfsson fotografer­ad i mars 1968 då hon var 40 år gammal.
FOTO: LEHTIKUVA/MATTI TAPOLA TEATERPROF­IL. Birgitta Ulfsson fotografer­ad i mars 1968 då hon var 40 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland