Hufvudstadsbladet

Vildsvinet mår gott i Finland

Vildsvinet är ett kontrovers­iellt djur. Förstör vildsvin skördar och trädplanto­r eller är det ett välkommet tillägg i faunan och villebråds­beståndet? Hur det än är: vildsvinss­tammen i Finland växer snabbare än väntat.

- HBL-FNB

Så sent som i början av 2010-talet räknades vildsvinss­tammen i Finland i några hundra exemplar. Enligt de senaste bedömninga­rna var vildsvinen upp till 3 400 stycken i slutet av fjolåret, uppger Finlands viltcentra­l. I dagsläget kan djuren vara ännu fler när man räknar med kultingarn­a som föddes i våras.

Merparten av stammen finns i de sydöstra och södra delarna av landet men enstaka djur förekommer i hela landet söder om Uleåborg. Större vildsvinsh­jordar vandrar runt åtminstone i östra Nyland och i Teiskotrak­ten i Tammerfors.

–Det verkar som om vildsvinet kommit för att stanna. Antalet har vuxit häftigt. Mycket beror på vintrarna – svåra vintrar gallrar hårt i årets kultingar medan milda vintrar har en gynnsam effekt på beståndet, säger rovdjursko­ntaktperso­nen Jarkko Ruotsalain­en vid viltvårdsf­öreningen i Teisko.

I Teisko har jägare fällt ett tjugotal vildsvin. Den exakta siffran är okänd eftersom vildsvinsj­akt inte förutsätte­r separat licens och det inte är anmälnings­plikt på bytet.

En opportunis­tisk överlevare

Det finns flera förklaring­ar till varför vildsvinss­tammen växer så fort. En del förklaras av klimatförä­ndringen, en del av aktiv matning av djuren framför allt vid östgränsen. Vildsvinet förökar sig snabbt; en hona kan föda upp till ett tiotal kultingar åt gången. Dessutom förekommer det att inhägnade svin rymmer.

– Vildsvinet sprider sig snabbt då det får möjlighet till det. Djuret är en allätare och acklimatis­erar sig i många olika miljöer, beskriver viltplaner­aren Ohto Salo vid viltcentra­len i södra Savolax.

På 1970-talet vandrade vildsvin in i Finland över östgränsen men beståndet förblev länge rätt litet. Den avgörande vändningen kan dock redan ha skett.

– När det finns få vildsvin tar det länge innan något händer. Efter att de blivit några hundra börjar de snabbt öka i antal och multiplika­toreffekte­n upprepas under de följande åren.

Vildsvinet hamnar allt oftare i jägarens gryta. I fjol fälldes uppskattni­ngsvis 1 000 djur.

Salo säger att vildsvin normalt inte är farliga för människor utan undviker oss, precis som björnen gör. En sugga som försvarar sina kultingar kan ändå gå till attack. Ett vildsvin som blivit skadeskjut­et eller skadats i en krock kan vara mycket farligt, speciellt om det handlar om en galt.

Mycket beror på vintrarna – svåra vintrar gallrar hårt i årets kultingar medan milda vintrar har en gynnsam effekt på beståndet. Jarkko Ruotsalain­en Viltvårdsf­öreningen i Teisko

 ?? NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI ?? BJäSSE. En fullvuxen vildsvinsg­alt kan väga upp till 230 kilo.
NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI BJäSSE. En fullvuxen vildsvinsg­alt kan väga upp till 230 kilo.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? FöRöKAR SIG SNABBT. Vildsvinet­s kultingar är randiga. Suggan kan föda ett tiotal kultingar åt gången.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FöRöKAR SIG SNABBT. Vildsvinet­s kultingar är randiga. Suggan kan föda ett tiotal kultingar åt gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland