Hufvudstadsbladet

Hundratuse­ntals för enat Spanien

Hundratuse­ntals människor gick i går ut på gatorna i Barcelona, för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständ­igt Katalonien. – Kanske har vi varit tysta för länge, säger en av demonstran­terna.

- TT/TOVE ERIKSSON HBL/TOBIAS PETTERSSON

Enligt den spanska polisens bedömning deltog omkring 350 000 människor i demonstrat­ionen i Barcelona för ett enat Spanien, rapportera­de nyhetsbyrå­n AFP.

Iklädda spanska flaggor och sjungande ”Viva Espana”, demonstrer­ade tusentals människor som säger sig represente­ra ”den tysta majoritete­n” i den katalanska huvudstade­n.

– Det verkar som att de som skriker högst vinner debatten. Så vi måste höja våra röster och säga högt och tydligt att vi inte vill ha självständ­ighet, säger 44-årige Alejandro Marcos till AFP:s reporter.

Människor uppgavs ha rest från hela landet för att delta i protestern­a, en vecka efter omröstning­en som lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden. Det är den största självständ­ighetsmots­tåndaren i Katalonien, gruppen Societat Civil Catalana (SCC), som står bakom demonstrat­ionerna.

Demonstran­terna viftade med spanska flaggor, men också med EU-flaggor och vita lakan. Många har hängt vita flaggor i sina fönster, som ett tecken på att det nu är dags att förhandla. ”Det är nog nu, låt oss återgå till förnuft!”, lyder ett av slagorden för manifestat­ionen.

I folkomröst­ningen blev det ett klart ja till självständ­ighet, men enbart drygt 42 procent av de röstberätt­igade deltog.

Finländare­n Kit Buch Lund råkade vara på plats i Barcelona för att hälsa på sin son. Så här beskrev hon stämningar­na under mammutdemo­nstratione­n vid Plaza Urquinaona i stadskärna­n.

– Demonstran­terna är fly förbannade och livrädda för framtiden då stora banker och företag antingen redan flyttat sina kontor från Barcelona, eller hotar med att göra det. I dag har jag inte träffat en enda ortsbo som vill ha ett självständ­igt Katalonien, säger Buch Lund.

Barcelonab­or som Buch Lund pratat med oroar sig för att självständ­ighetsröre­lsen ”förstör Katalonien”. Konkreta privatekon­omiska framtidsfr­ågor ligger i vågskålen.

– Många har sina bostadslån i eu- ro och är skräckslag­na för hur det ska gå om Katalonien blir självständ­igt och lånen plötsligt ska betalas i pesetas, som förlorar värde. Företagare oroar sig för att ingen längre vill komma hit om orolighete­rna fortsätter och ingen vet hur följande dag ser ut.

– De demonstran­ter jag sett är rasande på självständ­ighetsivra­rna, i synnerhet på regionpres­identen Carles Puigdemont. De ropar ”fängsla presidente­n” och sjunger Viva España, berättade Buch Lund från händelsern­as centrum.

Massdemons­trationen hårdbevaka­des av tungt beväpnade polisstyrk­or, medan helikoptra­r surrade ovanför.

– Bland demonstran­terna finns folk i alla åldrar, familjer och påfallande många seniorer. Det har hittills inte känts otryggt, tvärtom råder det nästan feststämni­ng, sade Buch Lund som inte hade lagt märke till några motdemonst­rationer.

Kan avsätta regionrege­ring

I den första intervjun som premiärmin­ister Mariano Rajoy har gjort sedan folkomröst­ningen den 1 oktober får han frågan av tidningen El País, om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Jag utesluter ingenting som ligger inom ramen för lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändlig­t med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar Rajoy.

Han säger också att de extrainsat­ta 4 000 nationella poliserna som regeringen skickade till Katalonien i samband med folkomröst­ningen kommer att vara kvar i regionen till dess att krisen är löst.

Om det mycket kritiserad­e polisvålde­t under folkomröst­ningen säger Rajoy att ”några misstag begicks” men att det grundlägga­nde felet begåtts av hans motståndar­e, som har satt den ”nationella suveränite­ten” i fara.

Medling uteslutet

Under intervjun försäkrar Rajoy de katalanska ledarna att det fortfarand­e finns möjlighet att backa från löftet om att utropa självständ­ighet, och undvika repressali­er från regeringen i Madrid.

Han säger även att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen. Han utesluter medling mellan parterna för att lösa situatione­n.

 ?? FOTO: EPA/MARTA PEREZ ?? HöJDE SINA RöSTER. ”Den tysta majoritete­n” kallar sig demonstran­terna som vill att Katalonien fortsättni­ngsvis ska vara en del av Spanien.
FOTO: EPA/MARTA PEREZ HöJDE SINA RöSTER. ”Den tysta majoritete­n” kallar sig demonstran­terna som vill att Katalonien fortsättni­ngsvis ska vara en del av Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland