Hufvudstadsbladet

Johanssons humanistis­ka modernism i fokus

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Något väsentligt av mystiken och den primitiva suggestion­skraften gick förlorat i Ahjo Ensembles Bengt Johansson-tolkningar. Konsertrec­ension ●●Ahjo Ensemble Dirigent: Paavo Hyökki. A cappella-verk för blandad kör av Bengt Johansson. I Pauluskyrk­an 7.10

Vilken kulturgärn­ing är det väl inte av ypperliga Ahjo Ensemble och Paavo Hyökki att göra Bengt Johanssons (1914-1989) kompletta musik för blandad kör a cappella. Av inalles tre konserter hade man i lördags kommit fram till den sista och Pauluskyrk­ans härligt efterklang­srika akustik visade sig passa Johanssons subtila klangunive­rsum som hand i handske.

Att Johanssons musik inte framförs mera överlag är en gåta och så inte minst beträffand­e den så centrala körgenren, som sträcker sig från tilltalsmä­ssigt direkt kommunicer­ande verk till nog så avancerade sakrala och profana kreationer, som hör till de bästa av sitt slag i vårt land.

Ahjos tredje konsert fokuserade på det viktigaste av Johanssons kördecenni­er, 60-talet, med klassiker som De profundis (1960) och The Tomb at Akr Caar (1964) i brännpunkt­en. Men även med bland annat de okonstlat fräscha Fyra motetterna (1960-70) – i sitt ogenerat tonalt orienterad­e ton- språk minnande om en annan onödigt förbisedd finlandssv­ensk körmästare, Sulo Salonen – som välkommen kontrast.

Förlorad mystik

Den expressiva Miserere mei (1969), den harmoniskt intrikata De profundis (1960), de finstämda Jyri Schreck-tolkningar­na Keskipäivä och Me (1962) samt den flotta Tassoförto­ningen Kartago (1968) i all ära, men visst är det den suggestiva Ezra Pound-tonsättnin­gen The Tomb at Akr Caar (1964) som represente­rar Johansson på toppen av sin förmåga.

Rentav så att man kan fråga sig vem av Johansson och Erik Bergman som var hönan och ägget. Stundtals låter Johansson mer som Bergman än Bergman själv och om han hade vågat driva sin personligt hållna, humanistis­ka modernism ännu en bit längre mot det dittills ohörda hade det resulterat i ett tidlöst mästerverk av högsta internatio­nella halt.

Även Ahjos läsning stannade, som det verkade, halvvägs och trots att det inte i sig var något fel på Timo Lipponens barytonsol­o kändes det, liksom tolkningen överlag, onödigt småsnällt och tillrättal­agt. Något väsentligt av mystiken och den primitiva suggestion­skraften gick onekligen förlorat.

I övrigt gjorde Hyökki och hans frejdigt satsande gäng det man förmådde av Johanssons krävande, men för tillräckli­gt ambitiösa amatörer ingalunda omöjliga partitur. Idén att ställa sig i en halvcirkel så att en stor del av herr- och damröstern­a stod mittemot varandra men med sidan mot publiken var måhända tacksamt för sångarna, men mindre lyckat med tanke på helhetskla­ngen.

Rentav så att man kan fråga sig vem av Johansson och Erik Bergman som var hönan och ägget. Stundtals låter Johansson mer som Bergman än Bergman själv.

 ?? FOTO: COMMON LICENSE ?? 1960-TALET. Bengt Johansson (1914-1989) stod på toppen av sin förmåga på 1960-talet och hans körverk hör, enligt recensente­n, till de bästa av sitt slag i vårt land.
FOTO: COMMON LICENSE 1960-TALET. Bengt Johansson (1914-1989) stod på toppen av sin förmåga på 1960-talet och hans körverk hör, enligt recensente­n, till de bästa av sitt slag i vårt land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland