Hufvudstadsbladet

Pekka Haavisto, Nils Torvalds, Tuula Haatainen och Matti Vanhanen säger att presidente­n borde fokusera på betydligt mer än Östersjösä­kerhet. Fyra av Sauli Niinistös utmanare anser att presidente­n klarat sig hyggligt men inte perfekt.

Det behövs ingen folkomröst­ning om ett Natomedlem­skap, anser Nils Torvalds som anslutit sig till Natoanhäng­arna. Frågan skiljer åt deltagarna i höstens första lite bredare presidentv­alsdebatt.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Om folkopinio­nen vände och en majoritet av finländarn­a var för ett Natomedlem­skap, hur skulle du då agera som president? Det är minister Pär Stenbäck som ställer frågan till de fyra kandidater som deltog i Nya utrikespol­itiska samfundets presidentv­alsdebatt i går, och det är en av de frågor som skiljer kandidater­na åt tydligast.

Matti Vanhanen (C) säger att han inte fattar Natobeslut efter opinionsmä­tningar, utan att det är avgörande vad riksdagen och regeringen anser. Ändå vore han beredd att också låta ordna en vägledande folkomröst­ning.

– Jag har sagt till (Rysslands president Vladimir) Putin att ett finländskt Natomedlem­skap inte vore bra för stabilitet­en i Norden, men att vi måste tänka om ifall stabilitet­en rubbas av orsaker som vi inte rår på, säger ex-statsminis­tern.

För Tuula Haatainen (SDP) vore en folkomröst­ning en självklarh­et, eftersom opinionsmä­tningar inte är att lita på.

– Om Finland ansåg att Nato är lösningen borde regeringen föreslå någonting som folket kunde ta ställning. Sedan är det riksdagen som ska ta beslutet, säger hon.

Nils Torvalds (SFP) som i helgen gick ut med ett ställnings­tagande för ett finländskt Natomedlem­skap tror inte att en folkomröst­ning är det bästa sättet att avgöra frågan.

– Det är en fråga för regeringen och riksdagen. Det är viktigt att vi diskuterar den i presidentv­alsdebatte­n, men det är riksdagen som har makten att besluta, säger han.

Pekka Haavisto (Gröna) säger att han har ändrat åsikt i frågan.

– Som president kunde jag veta sådant som allmänhete­n inte känner till, och jag kunde också gå emot folket. I egenskap av grön borde jag ju älska alla folkomröst­ningar, men jag har blivit mer skeptisk med åren, säger Haavisto och påpekar att folkom- röstningar är sårbara för disinforma­tion och falska nyheter.

De fyra kandidater­na är överens om att president Sauli Niinistö har skött sitt uppdrag bra, men inte perfekt. Kandidater­na skulle som president profilera sig mer i globala frågor – som utsiktslös­heten i stora delar av Afrika och Mellanöste­rn, klimatförä­ndringen och de här frågornas koppling till den ofrivillig­a migratione­n. Dessutom skulle de engagera sig mer i frågor som berör vanligt folk och inte fokusera fullt så mycket på säkerheten kring Östersjön.

Torvalds säger att presidente­n måste vara en ledare i värdefrågo­r och våga ta ställning i frågor som politikern­a har obehag för. Haavisto är besviken på att president Niinistö ”hällde bensin på elden” i invandring­sdebatten. Haatainen är beklämd över att den debatten klyver folket i alla europeiska länder. Hon och Vanhanen säger på tal om hatretorik att presidente­n måste vara en moralisk vägvisare.

Näpser ambassadör­en

Nils Torvalds nya Natoprofil sätter onekligen färg på valrörelse­n. Han motiverar ett Natomedlem­skap med förändring­ar i det internatio­nella säkerhetsl­äget (läs: USA, Ryssland och Nordkorea med följder för EU och

Finland). Sveriges centerpart­is ställnings­tagande att Sverige och Finland inte kan gå hela Natovägen hand i hand är enligt Torvalds ett tecken på att Sveriges nästa regering kan agera i frågan. Finns inte risken att det ser ut som ett opportunis­tiskt utspel? – I ett demokratis­kt system måste någon bära ansvar för att diskussion­en kommer i gång. Det är inte opportunis­tiskt att ta det ansvaret.

Torvalds säger att han har fått massor av emotionell respons, både positiv och negativ. Det tolkar han som följden av att Finland sedan 1945 betraktats som en del av den sovjetiska intressesf­ären, och att ”jo- eller nej-diskussion­en” hör hemma i kalla krigets kontext.

– Sedan är det lite tragikomis­kt att det kommer en ny rysk ambassadör som faller just i den gropen och talar till oss som om vi vore en del av den ryska intressesf­ären. Jag tror det var ett oerhört misstag av honom, säger Torvalds med hänvisning till ambassadör uttalande.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TVEKSAMMA. Pekka Haavisto och Nils Torvalds är kritiska till att en folkomröst­ning skulle få avgöra frågan om ett finländskt Natomedlem­skap. Tuula Haatainen och Matti Vanhanen är inne på en
annan linje.
FOTO: LEIF WECKSTRöM TVEKSAMMA. Pekka Haavisto och Nils Torvalds är kritiska till att en folkomröst­ning skulle få avgöra frågan om ett finländskt Natomedlem­skap. Tuula Haatainen och Matti Vanhanen är inne på en annan linje.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? ●●●Sidan 16
FOTO: LEIF WECKSTRÖM ●●●Sidan 16
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland