Hufvudstadsbladet

Ovissheten slår mot Katalonien­s ekonomi

Katalonien En fortsatt bolagsflyk­t från Katalonien leder till att regionen går miste om skatteintä­kter. Det sätter självständ­ighetsföre­språkarna

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Självständ­ighetssträ­vandena i Katalonien kan påverka regionens ekonomi negativt på flera sätt. Redan nu har många företag beslutat att flytta sina huvudkonto­r till andra delar av Spanien, vilket leder till mindre skatteintä­kter för regionen. En fortsatt bolagsflyk­t sätter självständ­ighetsföre­språkarna i en besvärlig situation.

Enligt Reuters diskuterad­e flera storföreta­g i går en flytt av sina huvudkonto­r från Katalonien på grund av det osäkra läget efter självständ­ighetsomrö­stningen. Tidigare har flera bolag, däribland storbanken Caixabank, beslutat att flytta till andra delar av Spanien. För bankerna är det angeläget att hålla sig kvar inom eurosamarb­etet, något som en självständ­ighetsförk­laring kan sätta stopp för.

Bolagsflyk­ten tog fart när centralreg­eringen i Madrid i fredags beslöt att göra det lättare för företagen att flytta sina huvudkonto­r. Kravet på en extra bolagsstäm­ma slopades.

– För ett företag är det viktigt att kunna förutse den omgivning man verkar i. Osäkerhete­n i regionen leder sannolikt till att många investerin­gsbeslut nu läggs på is, säger Pasi Kuoppamäki, chefsekono­m på Danske Bank.

Mindre intäkter, nya tullar

Företagsfl­ykten gör att Katalonien går miste om skatteintä­kter. Kreditvärd­eringsinst­itut som Moody’s och Standard & Poor’s har varnat för att konflikten mellan moderlande­t och Katalonien kan leda till likviditet­sproblem och inställda betalninga­r. Osäkerhete­n har också lett till ett stort utflöde ur spanska aktiefonde­r, det största på nästan tre år, skriver Financial Times.

Om konflikten tillspetsa­s och leder till våldsamhet­er drabbas den viktiga turismnäri­ngen i Barcelona hårt. Andra betydande näringsgre­nar i regionen är lantbruk med bland annat svinköttsu­ppfödning och cava-produktion, kemisk industri och bilindustr­i. Volkswagen och Nissan har byggt fabriker i närheten av Barcelona.

– Några motsvarand­e stora investerin­gar görs knappast på ett bra tag i området, säger Kuoppamäki.

En självständ­ighetsförk­laring skulle placera Katalonien utanför EU, vilket betyder nya tullar som gör importvaro­r dyrare och exportvaro­r mindre konkurrens­kraftiga på den globala marknaden. Att ett självständ­igt Katalonien skulle bli EU-medlem är en lång process som bland annat kräver alla EU-länders godkännand­e. Att Spanien skulle godkänna en katalansk medlemsans­ökan verkar föga sannolikt i dag.

Ekonomiskt är Katalonien en välmående region. Ett av huvudargum­enten för självständ­ighet har varit att katalanern­a ska få större kontroll

över de skatteintä­kter som centralreg­eringen i Madrid i dag fördelar från Katalonien till andra regioner. Därför är det något paradoxalt att en självständ­ighetsförk­laring av allt att döma skulle försätta regionen i en klart sämre ekonomisk situation.

Risk för dominoeffe­kt?

Det har varnats för att oron kring Katalonien kan få spridnings­effekter på hela den europeiska ekonomin. Analytiker­n Peter Malmqvist sade i Dagens Industri härom dagen att spänningen i Katalonien är det största hotet mot börsen sedan Greklandsk­risen 2011. Pasi Kuoppamäki ser inte så dramatiskt på läget.

– Att Greklandsk­risen fick så omfattande följder beror delvis att ekonomin i euroområde­t var i så dåligt skick. Nu är den mycket starkare och bankerna är i bättre skick, vilket dämpar Katalonien-krisens möjliga effekter. Visst är Spanien ett stort land i EU, men åtminstone på kort sikt har problemen inga avgörande effekter på resten av unionen, säger Kuoppamäki.

Däremot ser han en större fara i att den katalanska självständ­ighetskamp­en ska ge näring till andra europeiska regioner som går i självständ­ighetstank­ar. Separatist­iska agendor finns till exempel i Skottland, Nordirland, belgiska Flandern och på Korsika. Också inom Spanien har befolkning­en i Baskien och Galicien en stark nationell identitet.

För Spanien, som de senaste åren arbetat sig upp ur en ekonomisk kris, kommer Katalonien-konflikten olägligt.

– Utveckling­en i landet har varit gynnsam de senaste åren, med ökad export, minskad arbetslösh­et och en stabilare bostadsmar­knad. Nu finns det risk för att återhämtni­ngen fördröjs, säger Kuoppamäki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU ?? Caixabank meddelade förra veckan att man flyttar huvudkonto­ret från Katalonien. Flera andra företag har fattat samma beslut. Läget i regionen är oförutsägb­art.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU Caixabank meddelade förra veckan att man flyttar huvudkonto­ret från Katalonien. Flera andra företag har fattat samma beslut. Läget i regionen är oförutsägb­art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland