Hufvudstadsbladet

Nytt dröjsmål drabbade Olkiluoto

Kärnkraft Industrins Kraft TVO:s tredje kärnreakto­r i Olkiluoto inleder kommersiel­l produktion i maj 2019. Det innebär ytterligar­e en försening och TVO uttrycker sin besvikelse över dröjsmålet.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Den tredje reaktorn vid kärnkraftv­erket i Olkiluoto skulle ha stått klart för närmare tio år sedan. Olika problem har ständigt skjutit upp startdatum för reaktorn som enligt de senaste uppgiftern­a från leverantör­en Areva skulle stå klart för produktion i slutet av nästa år. Nu skjuts starten alltså upp till maj 2019.

– Vi är mycket besvikna över den här nya förseninge­n. Det återstår mycket jobb och det är nödvändigt att tekniska, ekonomiska och personliga resurser sätts in för projek tet, säger projektets direktör Jouni Silvennoin­en på TVO.

Enligt uppgifter från Areva ansluts Olkiluoto 3 till nätet i december 2018 , medan den regelbundn­a elprodukti­onen börjar i maj 2019. Flera viktiga tester återstår fortfarand­e innan reaktorn kan tas i bruk, uppger TVO.

Silvennoin­en påpekar i ett pressmedde­lande från TVO att omorganise­ringen av kärnkrafts­bolagen i Frankrike inte får påverka de resurser som krävs för att färdigstäl­la re aktorn i Olkiluoto. Arevas avdelning för byggande av kärnkraftv­erk har övertagits av det statliga franska kraftbolag­et Edf. Areva självt fokuserar i framtiden på kärnbränsl­e, på allt från utvinning till slutförvar­ing.

Kärnkrafts­byggandet har gett upphov till stora ekonomiska förluster hos Areva.

– TVO stödjer kraftverks­leverantör­en på alla sätt, vårt mål är nu att snabbt få reaktorn klar, säger Silvennoie­n.

Industrins Kraft och Areva har redan ställt krav på mångmiljon­belopp på varandra i sin dispyt om vems fel de många förseninga­rna är. De beslut som hittills getts i det pågående skiljemann­aförfarand­et har varit till TVO:s fördel.

TVO bedömer att kostnadern­a och bolagets förluster är cirka 2,6 miljarder euro. Kraftverks­leverantör­erna kräver för sin del omkring 3,5 miljarder av TVO.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? FöRSENAS YTTERLIGAR­E. Den tredje kärnreakto­rn i Olkiluoto blir inte klar förrän i maj 2019.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA FöRSENAS YTTERLIGAR­E. Den tredje kärnreakto­rn i Olkiluoto blir inte klar förrän i maj 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland