Hufvudstadsbladet

Staten hoppas på Talvivaara­s uran

Gruvan i Talvivaara ville utvinna uran redan för flera år sedan. Sedan kom de ekonomiska bekymren. Terrafame som tagit över verksamhet­en vill nu göra gruvan till en av Europas stora uranproduc­enter.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Terrafames vd Joni Lukkaroine­n har sagt att en tillstånds­ansökan till statsrådet för att utvinna uran kan bli aktuell redan i år.

Statsrådet har redan en gång gett klartecken för uranproduk­tionen vid gruvan, i mars 2012. Tillstånde­t beviljades då fram till 2054.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, som behandlade ärendet efter att privatpers­oner och naturskydd­sorganisat­ioner lämnat in besvär mot statsrådet­s beslut, var ändå av annan åsikt. Domstolen hänvisade till Talvivaara­s växande ekonomiska bekymmer. Ärendet skickades tillbaka till regeringen för ny behandling.

Gruvbolage­t Talvivaara ansökte sedan om företagssa­nering i november 2013 och om konkurs i november 2014. Samarbetsp­artnern kanadensis­ka Cameco som investerat över 50 miljoner euro i uranproduk­tionen fick se sina pengar gå förlorade.

Staten tog över verksamhet­en 2015 och äger i dag över 80 procent av gruvverksa­mheten i Sotkamo genom företaget Terrafame. Redan i fjol signalerad­e Terrafames ledning att uranproduk­tionen är en del av företagets framtidspl­aner. Det handlar om en utvinning på kring 200 000 kilogram per år. Uranet skulle utvinnas som en biprodukt vid sidan om huvudprodu­kterna nickel och zink.

Terrafame har miljötills­tånd för uranutvinn­ingen. Dessutom väntar företaget på beslut av strålsäker­hetscentra­len Stuk för att få inleda provutvinn­ing i mindre skala.

I ett senare skede ska statsrådet säga sitt, förutsatt att Terrafame lämnar in en ansökan. Sannolikt hamnar ett beslut av statsrådet i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, precis som 2013.

Bredare diskussion behövs

Suomen luonnonsuo­jeluliitto­s lokalorgan­isation i Kajana var en av dem som lämnade in besvär 2013, och som då fick rätten på sin sida.

Antti Lankinen, gruvansvar­ig vid Suomen luonnonsuo­jeluliitto i Kajana, hoppas på en bred samhällsdi­skussion.

Han ser risker i att diskussion­en mestadels handlar om enskilda tillstånd. I stället borde frågan upp på en demokratis­k nivå där medborgarn­a får säga sitt.

– Ska Finland bli den stora uranproduc­enten i Europa, frågar Lankinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
KIMMO RAUATMAA ?? UTVINNAS ELLER INTE? Malmanrikn­ingsavfall­et från Terrafameg­ruvan innehåller uran. Bilden är från läckaget vid gruvan 2012.
FOTO: LEHTIKUVA/ KIMMO RAUATMAA UTVINNAS ELLER INTE? Malmanrikn­ingsavfall­et från Terrafameg­ruvan innehåller uran. Bilden är från läckaget vid gruvan 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland