Hufvudstadsbladet

Nu har Vanda lite klirr i kassan

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

– Utsikterna är goda, säger avgående stadsdirek­tören Kari Nenonen i Vanda. I går presentera­de han sin sista ekonomipla­n för de kommande åren.

Ganska många år tvingades Kari Nenonen tala för stadsborna och medierna under dystra omständigh­eter. Staden växte men det gjorde också skulderna när allt flera Vandbor var utan arbete. Vanda har byggt och investerat i bildning utan att det gett skatteintä­kter i samma grad. De pengarna kommer med fördröjnin­g.

Det var likadant i de flesta finländska städer, men bland de största gick de sämst i Vanda. Nu har detta vänt.

– Vi har lyckats med att inte skapa nya utgifter, säger Nenonen fast han egentligen har orsak till små glädjerop.

En orsak till försiktigh­et är det faktum att Vandaborna fortfarand­e är högt skuldsatta. För trots att stadens skuldbörda i år sjunker under miljardstr­ecket till 965 miljoner euro är skulden per stadsbo drygt 4 300 euro.

I Vanda är det framför allt arbetsplat­sområdet kring flygplatse­n, Aviapolis, som växer med fart. Också flygplatse­n knakar i fogarna.

Bland kommande investerin­gar är renovering­en av Dickursby simhall något som Vandaborna längtat efter. Dessutom ska biblioteke­t äntligen få hiss. Befintliga skolfastig­heter renoveras och det byggs nya daghem. Servicen för de äldre är inte lika ekonomiskt pressad som tidigare.

Intervjuer­na av Kari Nenonens efterträda­re börjar i slutet av månaden. Tio personer har sökt tjänsten, bland dem Ritva Viljanen (SDP) som tidigare var biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? SISTA GåNGEN. Stadsdirek­tör Kari Nenonen presentera­r inte fler ekonomipla­ner i Vanda. Rekryterin­gen av hans efterträda­re är i gång.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA SISTA GåNGEN. Stadsdirek­tör Kari Nenonen presentera­r inte fler ekonomipla­ner i Vanda. Rekryterin­gen av hans efterträda­re är i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland