Hufvudstadsbladet

Socionomen­s kompetens är viktig för dagens familjer

-

I och med de vindar som blåser på den politiska och fackliga arenan, vill vi lyfta upp några viktiga aspekter som gäller behörighet och kompetens inom småbarnspe­dagogisk verksamhet. Ett exempel på problemet är då undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ:s ordförande Olli Luukkainen uttrycker sig på ett sätt som kan tolkas som nedvärdera­nde av socionomen­s kompetens inom småbarnspe­dagogiken. I en intervju i Aamulehti (15.9) drar han parallelle­r mellan socialt arbete och att torka rumpor och snyta näsor.

Vi lever i ett samhälle som blir allt mer komplext och ställer höga krav på både barn och deras familjer. Sociala färdighete­r såsom att vara en del av en grupp, förmåga till problemlös­ning och att handskas med olika livssituat­ioner är något som inte kan betonas tillräckli­gt i dagens värld. Detta jämsides med att se småbarnspe­dagogik som en del av det livslånga lärandet och ett skede i barns formella utbildning.

Det nya styrdokume­ntet som togs i bruk i daghemmen från och med den 1 augusti. Grunderna för planen för småbarnspe­dagogik, är ambitiöst och utmanande på ett uppfriskan­de sätt. Planen betonar att småbarnspe­dagogisk verksamhet är en pedagogisk­t inriktad helhet för fostran, undervisni­ng och vård. De mångsidiga kompetense­r som beskrivs i dokumentet betonar social kompetens, till exempel kulturell och kommunikat­iv kompetens, vardagskom­petens och förmåga att delta och påverka. Dessutom betonas familjens betydelse och samarbete med vårdnadsha­varna.

Som utbildare tar vi ställning till kompetense­r som behövs för att uppnå detta. Framför allt kan vi konstatera att ett gediget tvärfackli­gt kunnande krävs. I dag har vi ett system med två olika utbildning­ar med olika profil som kompletter­ar varandra. Behörig barnträdgå­rdslärare kan man bli på två sätt. Man kan studera på högskoleni­vå för att få socionomex­amen med småbarnspe­dagogisk profil (210 sp) eller pedagogie kandidatex­amen med studieinri­ktning för barnträdgå­rdslärare (180 sp). Arcada utexaminer­ar årligen cirka 20 socionomer med barnträdgå­rdslärarbe­hörighet.

Det socialpeda­gogiska perspektiv­et är grundlägga­nde i utbildning­en på Arcada liksom i många andra socionomut­bildningar i Finland. Förutom kunnande om människans lärande och utveckling har socionomer bred kunskap om kommunikat­ion och bemötande. Inklusions­arbete och mobbningsf­örebyggand­e verksamhet är viktigt redan på daghemmen. Socionomen har också kunskaper i de kriser och utmaningar enskilda individer och familjer kan ställas inför under livets gång, allt från arbetslösh­et, missbruksp­roblematik och skilsmässo­kriser.

Eftersom en stor del av familjerna, faktiskt de flesta, någon gång går igenom mer krävande livsskeden kan det vara av stor vikt att barnen får allt tänkbart stöd av kunniga vuxna oberoende av hur hens familj ser ut eller vad den råkar gå igenom. Att som förälder vara förvissad om att barnet i alla lägen omges av ett team som har mångsidig kunskap om hur barnet, som en del av familjen, på bästa sätt stöttas i olika faser av upp- och nergång, är värdefullt. Tidvis kan daghemmet bli den kompen- sation för en trygg vardag som varje barn behöver och då är en gedigen tvärfackli­g kompetens bland personalen av största värde.

Det finländska systemet med pedagogie kandidater och socionomer som barnträdgå­rdslärare är därmed unikt och för det finländska samhället en möjlighet och en resurs både då det gäller att uppfylla kraven i de nya grunderna för planen för småbarnspe­dagogik och att stödja ett familjecen­trerat, förebyggan­de arbetssätt. Det är både en ekonomisk lösning med tanke på tidigt stöd och ett sätt att göra den småbarnspe­dagogiska verksamhet­en samhällsfö­rankrad.

Därför har vi med oro tagit del av den politiska debatten som verkar stödja en snäv syn på småbarnspe­dagogisk verksamhet med tanke på framtida behörighet­sformuleri­ngar. I dag har vi ett system som tillvarata­r kunnande på bred bas och på olika nivåer. Vi hävdar att barn och familjer vinner på att det finns mångprofes­sionella team med bred kompetens i daghemmen.

Det gläder oss att flera av Arcadas regionala samarbetsp­artner (tvåspråkig­a kommuner och privata aktörer) verkar se det som en helt naturlig styrka att ha både socionomer, pedagogie kandidater och närvårdare i sina team på daghemmen. Nu hoppas vi att också våra politiker gör det, liksom undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ. BETTINA BRANTBERG examensans­varig lektor för socionomut­bildningen

CARINA KIUKAS utbildning­schef, Institutio­nen för hälsa och välfärd Arcada

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland